Zpravodajství Brno

Umělecká aukce pomůže přírodě, letos už podeváté

Velikost textu:

Brno - Díla předních českých umělců i méně známých autorů jdou dnes večer do dražby, jejíž výtěžek je určen na projekty ochrany přírody. Letos mohou návštěvníci akce vybírat z více než stovky uměleckých děl. Devátý ročník benefice připravila Nadace Veronika, která totuo formou podporuje ekologické aktivity už od roku 2003.

Vlastimil Zábranský - Z cyklu fialová nikoliv růžová planeta
Vlastimil Zábranský - Z cyklu fialová nikoliv růžová planeta
Otevřít galerii
  • Vlastimil Zábranský - Z cyklu fialová nikoliv růžová planeta zdroj: Nadace Veronika https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Jaroslav Valečka - Balvany zdroj: Nadace Veronika https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Ladislav Kuklík – Savana zdroj: Nadace Veronika https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Lucie Kunzová Filimonová – Dragonflies zdroj: Nadace Veronika https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Olbram Zoubek, Ivana Barazi, Dalibor Chatrný, Vlasta Švejdová či Vlastimil Zábranský. Díla těchto i dalších umělců může dnes v dražbě získat každý, kdo se v 18 hodin vydá na Benefiční aukci na Novou radnici v Brně. U každého díla je dána vyvolávací cena, konečnou částku, která půjde na ochranu přírody, určí až štědrost dražitelů. I tentokrát je výtěžek aukce určen na několik ekologických projektů, vybraných ve veřejném grantovém řízení.

Spontánní akce vydržela už devět let

Benefiční aukce vznikla zcela spontánně. V roce 2003 se Nadace Veronika snažila získat peníze na záchranu a výkup stoletého jedlovobukového lesa v Bílých Karpatech, kterému hrozilo vykácení. Na úspěšnou záchranu karpatského lesa navázaly další dražby. Z jejich výtěžku se nadaci podařilo zachránit poslední části lužního lesa v Brně, vykoupit část mokřadních luk na Vysočině či obnovit několik školních zahrad.

Devátý ročník předvánoční benefiční aukce se uskuteční v pondělí 21. listopadu 2011 od 18 hodin na Nové radnici v Brně. Dražitelem bude Radko Pavlíček, dobročinným večerem bude provázet Lucie Zedníčková. Na večerní aukci naváže opět aukce internetová, jejíž katalog je už teď k vidění na webových stránkách projektu.

 


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.