Zpravodajství Brno

Ivanovický Bauhaus dostal odklad, sklady teď vyklidit nemusí

Velikost textu:
aktualizováno 18. 11. 2011 14:17

Brno – Ivanovický Bauhaus v tuto chvíli sklady vyklízet nemusí, zaznělo ve středu večer ze stavebního odboru. Úředníci tak pozastavili své dřívější rozhodnutí, ve kterém požadovali kompletní vyklizení skladovacích prostor nového hobbymarketu. Stavebník totiž na úřad dodal dopis, ve kterém tvrdí, že plné regály požadují pro kontrolu stavby hasiči. Podle předběžných informací však požárníci žádnou takovou podmínku nemají.

Ivanovický Bauhaus
Ivanovický Bauhaus
Otevřít galerii
  • Ivanovický Bauhaus zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Sklady Bauhausu se zatím podle úředníků využívat nesmí zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Sklady ivanovického Bauhausu jsou plné zboží zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Ivanovický Bauhaus je téměř před dokončením zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Je developer v právu, nebo se jedná o další snahu odložit nařízené vyklizení skladů? Tuto otázku se teď snaží zodpovědět pracovníci stavebního odboru. Podle jejich nařízení nesmí být ve skladech ivanovického hobbymarketu žádné zboží, regály skladovacích prostor jsou ale plné. Majitel zatím výzvu k odstranění navezeného zboží ignoroval, úřad proto pohrozil správním řízením, na jehož konci může být až milionová pokuta. Stavebník teď podnikl protiútok. 

Ve středu podal developer na příslušný stavební úřad dopis, ve kterém tvrdí, že se v situaci ocitl neprávem. Naplněné regály ve skladech údajně požaduje vyhláška o požární bezpečnosti, podle které musí hasiči v objektu provést kontrolu protipožárních opatření. "Náš příslušník objekt zkontroloval už v září. Výsledkem bylo konstatování, že objekt odpovídá původnímu projektu i předpisům o protipožární ochraně. Pokud by nastala nějaká další kontrola, tak bude zcela nezávislá na tom, jestli je v objektu zboží nebo jestli je prázdný," řekl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid. Úkolem hasičů je zkontrolovat objekt po stavební stránce, tedy únikové východy, hasicí přístroje, protipožární alarmy a podobná zařízení.

Úředníci stavebního odboru zatím pozastavili účinnost svého nařízení. "V současné době čekáme na vyjádření hasičského záchranného sboru, do té doby nebudeme trvat na vyklízení skladů," potvrdila tajemnice Městského úřadu v Brně-Ivanovicích Eva Chaloupková. Hasiči se k celé záležitosti oficiálně vyjádří příští týden. Pokud se prokáže, že měl stavebník pravdu, úřad své nařízení zruší. V opačném případě by úředníci zahájili správní řízení.

Bauhaus v Ivanovicích zatím na první zákazníky čeká
Bauhaus v Ivanovicích zatím na první zákazníky čeká

Stavba stále čeká na kolaudaci 

Poslední rozhodnutí soudu z letošního září zatím stále brzdí kolaudaci už dokončené stavby. Firmě Bauhaus sice hobbymarket nepatří, protože si obchodní prostory pronajímá od investora, odklady ji i tak stojí nemalé peníze. "Kvůli zdržení v souvislosti s vydáním posledního kolaudačního souhlasu vzniká naší společnosti škoda značných rozměrů, neboť jsme předpokládali zahájení provozu nové provozovny v průběhu měsíce října," uvedl mluvčí společnosti BAUHAUS Tomáš Hanzlík. "Každý den, kdy nelze prodejnu otevřít, nás stojí bezmála 400 tisíc korun," dodal mluvčí. 

Kontroverzní výstavba se táhne léta

Proti stavbě hobbymarketu brojí skupina místních obyvatel už několik let. Lidé se báli hluku, prašnosti i nárůstu dopravy. Stavba byla soudem několikrát zastavena a opět povolena, investor kvůli těmto opatřením  přišel už o několik milionů korun. Místním nejvíce vadilo, že místo běžného stavebního povolení si investor zařídil pouze takzvaný certifikát od autorizovaného inspektora. Stavební zákon sice říká, že firma musí sousedy jako účastníky stavebního řízení oslovit, umožňuje však prostřednictvím zmíněného certifikátu zkrátit stavební řízení bez ohledu na připomínky dalších dotčených osob. Právě toto jednání bylo centrem kritiky části ivanovických obyvatel.

 


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.