Zpravodajství Brno

Škrty v rozpočtu NDB nakonec nebudou tak drastické

Velikost textu:
aktualizováno 15. 11. 2011 15:48

Brno - Brněnské Národní divadlo bude muset od příštího roku šetřit podstatně méně, než se předpokládalo. Z avizovaných 20 procent město divadlu snížilo požadovanou hranici úspor jen na pět procent. Podle primátora Romana Onderky by tak divadlo mělo úspory ustát a ředitel divadla Daniel Dvořák tvrdí, že výpovědí se zaměstnanci bát už nemusejí. Přehodnotit chystané úspory na základě situace jednotlivých organizací se zastupitelé zavázali na zasedání minulý čtvrtek. Zúčastnili se ho i zástupci odborů a nespokojení umělci.

Magistrát sníží Národnímu divadlu Brno roční úspory
Magistrát sníží Národnímu divadlu Brno roční úspory
Otevřít galerii
  • Magistrát sníží Národnímu divadlu Brno roční úspory zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Nespokojení umělci přišli na jednání brněnských zastupitelů zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Janáčkovo divadlo zdroj: Národní divadlo Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Protest ND Brno zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Plánované škrty o 20 procent považují divadla za zcela likvidační, podle nich totiž skokové snížení dotací od města nejsou schopna nijak kompenzovat. Politici jim ale na zasedání 8. listopadu slíbili, že chystané škrty budou nakonec nižší. Nutné úspory totiž nebudou plošné, ale magistrát je organizacím ušije "na míru".

"Někde se podaří ušetřit méně, někde více. Hranice úspor by se proto měly pohybovat v takových rovinách, aby to nemohlo ohrozit existenci jednotlivých organizací," řekl minulé úterý brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD).

České televizi dnes Onderka potvrdil informaci, že Národní divadlo, které připravovalo krizové scénáře, chystalo velké propouštění zaměstnanců výroby a zvažovalo také pozastavení činnosti Janáčkovy opery, si může oddechnout. "Zítra na zasedání Rady města Brna předložíme návrh rozpočtu divadla s pětiprocentním snížením na dobu osmi let," prozradil primátor. Taková úsporná opatření by mělo bez vážnějších problémů ustát. "Stejné řešení se týká také Městského divadla Brno. Řešení úspor filharmonie budeme teprve připravovat," dodal.

přehrát video
Brněnský primátor Roman Onderka o snížení úspor NDB

Vedení města mělo na výběr. Buď divadlům úspory sníží, anebo jim schválí úvěry na provoz, bez nichž by se hlavně velká divadla neobešla. Nutné úspory jim nakonec opravdu sníží, ovšem s tím, že je divadlům rozprostře na delší období. Národní i Městské divadlo v Brně tak budou muset ročně ušetřit čtvrtinu oproti původnímu scénáři, avšak s úspornými opatřeními se budou potýkat čtyřikrát delší dobu.

Ředitel Dvořák: Výpovědí se zaměstnanci bát nemusí

Záleží však hlavně na vedení divadla, jak se teď k situaci postaví. "V našem případě by to znamenalo úsporu něco přes 10 milionů ročně," vypočítal ředitel NDB Daniel Dvořák. "Od počátku deklarujeme, že na provozních nákladech jsme schopni ušetřit zhruba čtyři miliony korun, dalších asi 6,5 milionu korun ještě budeme muset někde najít. To by šlo udělat buď redukcí uměleckého programu, to bychom ale neradi, anebo můžeme využít přirozeného uplynutí sjednané pracovní doby některých zaměstnanců," řekl Dvořák. Do konce roku 2012 vyprší smlouvy asi 160 zaměstnancům.

"Předpokládám, že určitě nikdo nedostane výpověď, pokud samozřejmě nebudeme nuceni. Nejprve si uděláme analýzu, kterým lidem a v jakých oborech smlouvy končí, a poté se dohodneme s vedoucími jednotlivých sekcí, která místa už nebudeme znovu obsazovat," uzavřel Dvořák.

Demonstrující se začali scházet před Mahenovým divadlem
Demonstrující se začali scházet před Mahenovým divadlem
Více fotek
  • Demonstrující se začali scházet před Mahenovým divadlem zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/30/2962/296167.jpg
  • K demonstrantům se cestou připojovaly desítky dalších sympatizantů zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/30/2962/296170.jpg
  • Daniel Dvořák vystoupil na jednání brněnského zastupitelstva zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/31/3010/300955.jpg
  • Protest ND Brno zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/30/2962/296195.jpg

Podzimní bouře v ND Brno

Září 2011 - Ředitelé brněnských divadel a dalších příspěvkových kulturních organizací se od města dozvěděli o projednávaných škrtech v dotacích na kulturu. Vedení města úspory plánuje od příštího roku.

30. 9. 2011 - Brněnské Národní divadlo zareagovalo na chystané škrty, kvůli kterým mělo dostat o pětinu peněz méně než letos. Mluvčí divadla Šárka Motalová potvrdila, že divadlo čeká velké propouštění, především v oddělení výroby. Ani to by však divadlu neušetřilo požadovaných 20 procent, což činí 41 milionů korun. V kuloárech se začalo hovořit o možné přerušení činnosti Janáčkovy opery, které navíc čeká potřebná rekonstrukce.

11. 10. 2011 - Zaměstnanci NDB na zasedání městského zastupitelstva hlasitě protestovali proti plánovaným úsporám ve své instituci. Vadí jim, že ředitel Daniel Dvořák "bez varování a jakékoli vnitrodivadelní diskuse" propustil desítky lidí.

18. 10. 2011 - Podle divadelních odborářů ztratil ředitel Národního divadla Brno Daniel Dvořák důvěru zaměstnanců. Divadelníci a jejich příznivci v petici vyzvali brněnské zastupitele, aby zvážili další setrvání Dvořáka ve funkci. Dvořák podle odborů nedostatečně hájí zájmy divadla.

19. 10. 2011 - Zaměstnanci opery Národního divadla v Brně vyšli demonstrovat do ulic. Chtěli tak vyjádřit svůj nesouhlas s plánovanými škrty v dotacích na kulturu a zvažovaným přerušením činnosti operní scény. Pořadatelé počítali s účastí asi 150 zaměstnanců, podpořit je ale přišlo několik stovek lidí.

25. 10. 2011 - Ředitelé brněnských příspěvkových organizací jednali s vedením města.  O největší balík peněz má přijít  Národní a také Městské divadlo Brno. Nejpravděpodobnější variantou bylo, že si divadla chybějící peníze vypůjčí.

27. 10. 2011 - Ředitel divadla Daniel Dvořák potvrdil, že výpovědi zaměstnanců, kteří už počítali s ukončením pracovního poměru od Nového roku, nakonec nepodal. Důvodem bylo, že konečné snížení dotace o 20 procent ani rekonstrukce Janáčkova divadla zatím nebyly magistrátem schváleny.

31. 10. 2011 - Ředitel divadla posunul výpovědi zaměstnanců do konce února.

7. 11. 2011 - Ředitel NDB Daniel Dvořák předložil magistrátu krizový scénář provozu divadla. Vedení města mělo na základě předložených variant rozhodnout, kde a jak divadlo ušetří. Mezi navrženými variantami bylo i propouštění, celkem by tak odešla až stovka zaměstnanců. O možném přerušení činnosti opery už vedení divadla ani magistrát neuvažují.

8. 11. 2011 - Brněnské příspěvkové organizace budou muset příští rok pravděpodobně ušetřit méně než magistrátem původně požadovaných 20 % svých výdajů. Nutné úspory totiž magistrát přizpůsobí možnostem různých organizací, může je i rozložit na delší období. Tato informace padla na zasedání zastupitelstva, kam dorazili zástupci nespokojených umělců z Husy na provázku, Hadivadla, Národního divadla a filharmonie.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.