Zpravodajství Brno

Co bude se zámkem, rozhodnou obyvatelé Miroslavi v referendu

Velikost textu:

Miroslav - Obyvatelé Miroslavi na Znojemsku dostanou prostor vyjádřit se ke zvažovanému prodeji tamního zámku. Rozhodli o tom zastupitelé na dnešním zasedání. Přestože chátrající zámek už před dvěma lety našel kupce s utříbenými plány a hlavně potřebnými financemi na nezbytnou rekonstrukci, především opoziční politici prosazují, aby si Miroslav památku ponechala. Jenomže kvůli zdlouhavému jednání, ze kterého měla vzejít konečná podoba kupní smlouvy, už Zdeněk Fránek vypověděl Miroslavi dočasnou nájemní smlouvu.

Zámek v Miroslavi
Zámek v Miroslavi

Zchátralý zámek v Miroslavi nechtěl dlouhá léta nikdo koupit. Když se v roce 2009 objevil v pořadu České televize Památky na prodej, ozvalo se hned 15 zájemců. Ve stejném roce ze dvou vážných zájemců vybralo zastupitelstvo projekt brněnského kandidáta Zdeňka Fránka. V renesančním zámku by chtěl zbudovat místo pro setkávání architektů z celé Evropy. Zároveň by zámek měl zůstat přístupný veřejnosti.

Samotnému prodeji měl předcházet tříletý pronájem zámku, během něhož se architekt zavázal opravit statiku, střechy a fasády. Minulé zastupitelstvo se však s architektem nedokázalo dohodnout na přesných podmínkách prodeje a Zdeňku Fránkovi došla trpělivost. Letos v březnu proto od nájemní smlouvy odstoupil. "Nevidím důvod, proč bych měl platit nájemné za objekt, který nesmím ani opravovat," nechal se slyšet Fránek.

Koaliční zastupitelé chtějí v jednání s Fránkem pokračovat. Nejprve si však v referendu ověří, jak se k otázce prodeje staví místní. "Máme i jiné zájemce o koupi zámku," podotkl starosta Miroslavi Augustin Forman. Na podobě referenda se zastupitelé dohodnou nejdříve na příštím zasedání. Uskutečnit by se mělo příští rok na jaře.

  • Architekt Zdeněk Fránek
    Architekt Zdeněk Fránek zdroj: ČT24
  • Zámek v Miroslavi
    Zámek v Miroslavi zdroj: ČT24

Zámek Miroslav

  • Původně gotická tvrz z poloviny 14. století byla v 16. století přestavena na renesanční zámek, který byl zpustošen za třicetileté války.
  • V 17. století následovala další přestavba v barokním stylu.
  • Pozdní gotika se zde připomíná nárožními arkýři na krakorcích, dvěma místnostmi se sklípkovou klenbou a vstupním portálem z počátku 16. století.
  • Jádro stavby představuje mohutná hranolová obytná věž. Na jihu se k ní připojuje malé trojúhelníkové nádvoří, obestavěné gotickým palácem se dvěma křídly ve tvaru písmene V. Na severní straně k věži přiléhá renesanční budova lichoběžníkového půdorysu. Vedle dnešní barokní brány se dochovala i starší renesanční a gotická brána.
  • Zámek obklopuje anglický park.

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.