Zpravodajství Brno

Odvolaný místostarosta Brna-sever kritizuje ODS za zakázky

Velikost textu:

Brno - Bývalý místostarosta Brna-sever Pavel Wisman (TOP 09) dnes kritizoval radniční systém zadávání veřejných zakázek. Tvrdí, že u zakázek malého rozsahu v městské části Brno-sever převažuje praxe oslovování tří firem, mnohdy jsou navíc mezi nimi i takové, které v předmětu podnikání nemají to, co je obsahem zakázky. Podle Wismana tak radnice sice vyhoví zákonu, neušetří však veřejné peníze, protože firmy se mohou dohodnout. Starostka Sabina Tomíšková (ODS) jeho výtky odmítla.

Obvodní úřad Brno-sever
Obvodní úřad Brno-sever

Podle Wismana se ve výběrových řízeních se třemi oslovenými stalo i to, že se s nabídkou ozvala jen jedna firma. "Kolegové z ODS velmi nelibě nesli, když naši zástupci ve výběrové komisi nebyli ochotni odsouhlasit vítěze výběrového řízení, nelibě nesli, když se zakázka musela zrušit a vypsat znova," uvedl.

Podle Tomíškové se však v případech, když se ozvala jen jedna firma, soutěž vždy zrušila. Wisman podle ní téma pouze "účelově otevírá" poté, co se na radnici přeskupily síly. Tomíšková kritizovala Wismana také za to, že podobné otázky s ní neřešil v době svého radničního angažmá. Podobně se dnes vyjádřil i nově zvolený místostarosta a bývalý šéf kontrolního výboru Rostislav Hakl (ČSSD). Za celý téměř rok, kdy stál v čele výboru, mu prý Wisman žádné své pochybnosti ohledně zadávání zakázek nesdělil. "Natož aby dal podnět kontrolnímu výboru, abychom takovouto věc řešili," uvedl.

Wisman byl ještě minulý týden místostarostou Brna-sever, pak však ODS koalici se třemi malými stranami opustila a uzavřela spojenectví s ČSSD. Zastupitel to označil za "vítězství kmotrovských zájmů nad transparentností". Bývalá koalice se rozpadla kvůli údajně špatné komunikaci. Lidovci jako členové bývalé koalice připustili, že zejména mezi ODS a TOP 09 komunikace vázla. Podle zastupitele Jiřího Miholy (KDU-ČSL) však ODS nechtěla koalici zachránit a za zády ostatních koaličních partnerů vyjednávala s ČSSD. Dokazoval to i tím, že poslední koaliční schůzku svolala ODS v tak blízkém termínu, že ostatní partneři nestihli přijít.

Zdroj: ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.