Zpravodajství Brno

Do vily Tugendhat se vrátilo typické linoleum

Velikost textu:

Brno – Ač se to možná při pohledu na staveniště nezdá, rekonstrukce slavné brněnské vily Tugendhat míří do cíle. Po opravě nosné konstrukce, kanalizace, topných systémů, omítek a dalších nezbytných úkonů přišly na řadu "kosmetické" úpravy interiérů a zahrady. Dnes stavbaři ve vile položili linoleum podle původního vzoru. Vyrobila ho stejná německá firma jako před osmdesáti lety.

Pokládka linolea ve vile Tugendhat
Pokládka linolea ve vile Tugendhat
Otevřít galerii
  • Pokládka linolea ve vile Tugendhat zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Pokládka linolea ve vile Tugendhat zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Vila Tugendhat před dokončením rekonstrukce zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Úprava terasy vily Tugendhat zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Lino má jednolitou světle okrovou barvu a zvláštní lesk, aby se v něm odrážely chromované sloupy a další prvky interiéru. Před rekonstrukcí byla na podlahách nekvalitní napodobenina původního lina, které se našlo jen v drobných kouscích pod nábytkem. S ním se nové lino shoduje nejen vzhledem, ale také chemickým složením.

"Lino pocházející z 80. let bylo vyrobené z PVC a v prostoru mělo negativní optické, chemické i fyzikální vlastnosti. Proto jsme se rozhodli vrátit k tomu z 30. let. Jedná se o unikátní Deutsche Werke Linoleum, které Ludwig Mies van der Rohe použil také u dalších významných staveb z tohoto období v Německu," uvedla správkyně vily Iveta Černá. "Jsme rádi, že se tento původní materiál objevil a stále se vyrábí podle původní receptury," dodala.

přehrát video
Správkyně vily Iveta Černá o původním linoleu

Jen do hlavní místnosti s jídelnou a obývacího pokoje bylo potřeba vyrobit zhruba 260 metrů čtverečních speciálního linolea, přijde ale také do všech ostatních obytných místností. Jeho pokládka je posledním krokem, než se bude moci začít se stěhováním nábytku. Už za týden by se interiéry měly začít vytápět.

První návštěvníci se do vily podívají pravděpodobně v únoru

Finální podobu už dostává také zahrada. Právě teď stavaři obkládají terasu světlým travertinem, sázejí se stromky, květiny a brzy dojde také na travnatý koberec. "Dokončení prací a předání stavby městu je naplánované na začátek ledna. Tento termín je stále reálný," potvrdil stavbyvedoucí Michal Malásek. Potom se musí vila ještě zkolaudovat, první návštěvníci se tam podívají pravděpodobně v únoru.

0Vilu Tugendhat navrhl pro manžele Gretu a Fritze Tugendhatovy v roce 1928 architekt Ludwig Mies van der Rohe a v letech 1929-1930 ji postavila brněnská stavitelská firma bratří Artura a Mořice Eislerových. Tento rodinný dům vešel do dějin architektury především uspořádáním hlavního obytného prostoru, ocelovou nosnou konstrukcí, exotickými materiály využitými v interiérech a na svou dobu výjimečným technickým zázemím, který zahrnoval například klimatizaci a unikátní posuvné systémy oken.

První obnova a rekonstrukce vily Tugendhat se uskutečnila v letech 1981 až 1985, poté sloužila až do roku 1992 pro reprezentaci města a státu. V srpnu 1992 zde byla podepsána smlouva o rozdělení Československa. Od července 1994 je vila ve správě Muzea města Brna, které ji zpřístupnilo veřejnosti. V srpnu 1995 se stala vila Tugendhat Národní kulturní památkou a v prosinci 2001 byla zapsána na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.