Zpravodajství Brno

Na Kroměřížsku zloději ukradli z kolejí několik set šroubů

Velikost textu:

Zborovice (Kroměřížsko) - Zloději kovů ukradli na Kroměřížsku několik set šroubů připevňujících koleje k pražcům. Ke krádeži si vybrali méně frekventovanou trať, po které mnoho vlaků nejezdí. Cestujícím ale naštěstí žádné nebezpečí nehrozilo, zloději totiž sebrali jen asi každý čtvrtý šroub. Toho, že v jednom úseku mezi Kroměříží a obcí Zborovice chybí šrouby, které uchycují kolejnice k pražci, si všiml pracovník, který na této trati prováděl pravidelnou kontrolu.

Odstraněné šrouby na železnici
Odstraněné šrouby na železnici

Po železniční trati mezi Zborovicemi a Kroměříží projede denně jen dvacítka vlaků. Toho, že chybí na trati šrouby, si všiml při pravidelné obchůzce až po týdnu pracovník, který má kontrolu železnice na starosti. Vlaky v tomto úseku ale ani nemusí snižovat rychlost, podle Správy železniční dopravní cesty cestujícím žádné riziko nehrozí.

Zloděj byl podle všech indicií dobře seznámený s provozem na železnici. Kradl tak, aby nedošlo k uvolnění kolejnic z pražců, což by mohlo způsobit vykolejení vlaku. Pro svou "práci" si vybral čas mezi pravidelnými kontrolami trati, vlaky tak jezdí po trati bez šroubů jen týden. K ukradení šroubů musel zřejmě využít pomoci komplice. K uvolnění šroubů se totiž používá speciální nástroj, se kterým nedokáže manipulovat jeden člověk. Zloději kradli v polích, kam není ze silnice vidět, úseky blízko silnic zůstaly jejich nájezdu uchráněny.

Pachatelům teď hrozí trest za krádež. Z trestného činu obecného ohrožení je policie nepodezřívá - neukradli totiž všechny šrouby. 

Prosím, vyčkejte na načtení mapy, pokud se mapa nenačte, máte vypnutý JavaScript, nebo Váš prohlížeč nepodporuje Google mapy.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.