Zpravodajství Brno

Starosta Hodonína Mráka odvolán, nahradí ho Igor Taptič

Velikost textu:

Hodonín - Zastupitelstvo Hodonína odvolalo na návrh opozice svého starostu Jiřího Mráku (ČSSD). Opoziční politici ho kritizovali, že jako starosta je příliš nevýrazný. V čele města ho teď nahradí dosavadní zastupitel a lídr Nezávislých v Hodoníně Igor Taptič, který po posledních volbách několik měsíců pracoval ve funkci místostarosty, poté byl odvolán.

Igor Taptič
Igor Taptič

Po loňských volbách byl Taptič zvolen místostarostou, kvůli rozpadu koalice na začátku roku, kdy se do vedení dostala ČSSD společně s komunisty a Změnou, byl ale z postu odvolán. Teď usedne rovnou do křesla starosty.

Křehká koalice v Hodoníně dnešní napjaté jednání zastupitelstva nepřežila. Dva zastupitelé za ČSSD Vlastimil Trnečka a Vojtěch Salajka oznámili své odstoupení od koaliční smlouvy, vzápětí zazněl ortel pro Jiřího Mráku. "Myslím si, že k odvolání starosty bylo už mnoho důvodů. Opozice byla dlouhodobě nespokojená s jeho prací, stejně tak občané, spousta věcí, které se mohly udělat za tento rok, tak se neudělalo," shrnul důvody odvolání Mráky zastupitel Kamil Vinklárek (TOP 09).

Odvolaný starosta Hodonína Jiří Mráka
Odvolaný starosta Hodonína Jiří Mráka

Odvolaný starosta kritiku odmítá a tvrdí, že jde o revanš za lednový převrat na radnici, kdy právě lidé z TOP 09, ODS a KDU-ČSL museli z koalice odejít. "Neměli jsme ještě dost času na to, abychom něco opravdu ukázali, ale přesto si myslím, že jsme udělali dost práce, především kolik se nám podařilo ušetřit peněz," bránil se. "Poslední dobou se mi zdálo, že se nám docela dařilo, že se situace už uklidnila. Docela mě překvapilo, že se ty vody zase rozbouřily," uvedl teď už bývalý starosta.

Nové hodonínské koaliční puzzle je složené ze šesti politických dílků. Místostarosty jsou ode dneška Ladislav Ambrozek za KDU-ČSL a Vojtěch Salajka z ČSSD. Je těžké odhadovat, jak dlouho takto rozmanitá skládanka vydrží.

Dosavadní starosta Mráka už od začátku působení ve vedení radnice neseděl především členům místní ODS a Nezávislým. Sesadit z funkce se ho opozice pokusila v únoru, tedy necelý měsíc po "velkém třesku" na radnici. Jenže postupně na něj začali tlačit také spolustraníci. Od konce léta se spekulovalo, že by Mráku ve funkci mohl nahradit Jiří Janda rovněž z řad sociálních demokratů.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.