Zpravodajství Brno

Muklovská pouť přilákala tisíce lidí

Velikost textu:

Svatý Hostýn – Pět tisíc lidí, z toho několik stovek bývalých politických vězňů, si dnes připomenulo tragické nespravedlnosti komunistického režimu. Na Svatém Hostýně na Kroměřížsku se muklovská pouť, jak se jí říká, konala už podevatenácté. Hostýnskou baziliku zaplnilo 5000 poutníků, bývalých vězňů bylo několik stovek.

Muklovská pouť
Muklovská pouť

Dnes 86letý Alois Čoček se do vězení dostal už v roce 1949. S bratrem prchal za hranice. Bratr prošel, on ne. Během deseti let za mřížemi zažil neuvěřitelné paradoxy dějin. Do cely ho poslal tentýž soudce, který mu později zamítl obnovu procesu. Ladislava Guryčová sice ve vězení nikdy nebyla, přesto měla trpět. Už od okamžiku, kdy v deseti letech zažila odsouzení tatínka za velezradu. Vykonstruovaný proces pro ni znamenal pouhé minutové návštěvy otce, zákaz odmaturovat i neustálé ponížení.

Muklové se na hostýnském vrcholu potkávali od amnestie na počátku 60. let až do roku 1989 v přísném utajení. Od počátku 90. let už pouť politických vězňů v poutním kalendáři nechybí. Letošní pouť byla jiná než v předchozích letech. Bývalí političtí vězni poprvé nemuseli spílat politikům. Před měsícem totiž po nekonečných sporech podepsal prezident zákon o odškodnění třetího odboje.

přehrát video
Reportáž Josefa Kvasničky

"Toto společnost politickým vězňům dlužila. Mnozí z nich se toho nedožili," uvedl předseda české vlády Petr Nečas. Celkem poslal komunistický režim z politických důvodů do vězení přes 200 tisíc osob. 240 lidí z nich skončilo na popravišti.

Kontakt na autora reportáže: josef.kvasnicka@ceskatelevize.cz
Zdroj: ČT24

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.