Zpravodajství Brno

EU dotuje rozhledny, ze kterých není nic vidět

Velikost textu:
aktualizováno 27. 7. 2011 12:05

Východní Slovácko - V posledních letech rostou rozhledny jako houby po dešti. Obce je staví na téměř každém větším kopci. Jen na jižní Moravě a na Zlínsku je jich více než padesát, Česká republika by se tak mohla, s nadsázkou řečeno, stát velmocí rozhleden. Na východním Slovácku má vyrůst dalších šest. Podle kritiků ale stavby vznikají i na místech, odkud není nic vidět. Obce je staví jen proto, že na rozhledny získají peníze z Evropské unie.

Rozhledna
Rozhledna
Otevřít galerii
  • Rozhledna autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Rozhledna autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Rozhledna autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Rozhledna autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Nejmladší českou rozhlednu staví u Suché Loze na Uherskohradišťsku - třípatrová, třináct metrů vysoká stavba ze smrkového dřeva. Na Slovácku má vyrůst celkem 6 nových rozhleden, přičemž na katastru každé obce má stát jedna. Všechny turistické cíle mikroregionu mají být uvedeny v propagačním materiálu Deník z cest. "Je tady spousta přírodních krás, které je škoda nenavštívit, a tohleto by bylo takové lákadlo," věří místostarostka Vlčnova Marta Moštková.

Do konce října dalších 5 rozhleden

Dalších 5 rozhleden za téměř pět milionů korun, převážně z evropských fondů, vyroste do konce října v mikroregionu Východní Slovácko. Na Uherskohradišťsku a sousedním Hodonínsku už přitom nabízí výhled na krajinu Bílých Karpat rozhleden hned osm. Podivují se tomu i samotní turisté, pro které se zdolávání a mapování rozhleden stalo koníčkem. "Někdy to zavání až zbytečným utrácením peněz z Evropské unie. Stavět rozhlednu jenom proto, abychom v obci měli rozhlednu, je nesmyslné," myslí si místopředseda Klubu přátel rozhleden Pavel Gejdoš. Příkladem může být dva roky stará rozhledna Drahy na Hodonínsku, která vyrostla v rámci příhraničního projektu "Pozrime sa cez hranice z výšky". Svému jménu však nedostála, leží totiž v údolí. Čtyři miliony z evropských fondů se ale utratit podařilo, což je v tomto případě zřejmě to hlavní.

"Kvůli spoustě rozhleden, které vznikly úplně zbytečně, chybí peníze na rozhledny, které se mohly postavit v lokalitách, kde už v minulosti stály, kde by byl unikátní výhled," myslí si Pavel Gejdoš. Příkladem může být kopulovitá rozhledna v Křepicích na Břeclavsku, odkud maršál Malinovskij řídil v dubnu 1945 osvobozování Brna. Na dokončení této rozhledny chybí téměř tři miliony korun.

Další "evropské" rozhledny už nebudou

"V Regionálním operačním programu jsou ještě peníze, ale v současné době nepodporujeme projekty rozhleden," říká vedoucí Regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod Kateřina Kurková. Úsloví o tom, kdo dřív přijde, platí v tomto případě dokonale. Do roku 2013 už totiž žádné programy, ze kterých by bylo možné čerpat evropské peníze na stavbu rozhleden, zřejmě nebudou.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.