Zpravodajství Brno

Jihomoravský kraj zřídí školku pro děti úředníků

Velikost textu:

Brno - Zaměstnanci krajského úřadu v Brně budou mít od následujícího školního roku možnost využívat firemní mateřskou školu. Provizorně bude fungovat v prostorách pobočky Centra volného času Lužánky v Brně-Žabovřeskách. Během jednoho roku by však měla vzniknout nová školka v centru města. Úřad tak jako první v republice chce svým zaměstnancům umožnit snazší návrat do práce po rodičovské dovolené. Projekt dnes schválila krajská rada.

Firemní školky usnadní zaměstnankyním návrat z mateřské dovolené
Firemní školky usnadní zaměstnankyním návrat z mateřské dovolené

Arnošt Svoboda pracuje jako úředník na odboru životního prostředí. Doma má dvě děti, mladší syn má letos začít chodit do školky. Najít pro něj místo však rodiče nemají snadné. "Ještě mu nebyly tři, navíc jsme z Kuřimi a školku bychom potřebovali v Brně, starší sourozence ve školce nemáme. Takže nesplňujeme většinu kritérií," zoufá si. Nápad na zřízení firemní školky proto vítá s otevřenou náručí. "Hodně by nám to pomohlo, zvlášť pokud by byla koordinovaná i s pracovní dobou na úřadě," tvrdí Svoboda.

Protože podobných hlasů mezi pěti stovkami krajských zaměstnanců poslední dobou přibývalo, rozhodl se kraj vlastní školku skutečně otevřít. Fungovat začne už letos v září, i když zatím jen pro deset dětí a v provizorní budově centra rodinných aktivit Maceška. To už sice pracujícím rodičům s hlídáním dětí pomáhá, bude ho ale potřeba přizpůsobit potřebám školky pro nejmenší.

Centrum rodinných aktivit Maceška v Brně
Centrum rodinných aktivit Maceška v Brně

"Problém máme hlavně se sociálním zařízením. Přestože je ho dostatek, není vyhovující, protože je koncipováno pro velké děti," uvedla vedoucí centra Lucie Nečasová. "Potom nám tady chybí výdejna stravy a ještě se budou muset dovybavit herna a odpočívárna," vypočetla.

Nová školka vznikne na Obilním trhu

Své definitivní sídlo obsadí krajská školka za rok. Vznikne nedaleko sídla krajského úřadu na Obilním trhu v Brně a stát bude kolem 10 milionů. Sloužit bude nejen zaměstnancům samotného úřadu. "Očekáváme zájem také z řad našich příspěvkových organizací," řekl jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). "Modulární školka bude dvoutřídní s kapacitou padesát míst. Modularita spočívá v tom, že až jednou přestane plnit úkol školky, dá se využít i na jiné účely. Nepůjde tedy o investici, která by byla striktně vázána na provoz mateřské školky," vysvětlil Hašek.

přehrát video
Jihomoravský hejtman Michal Hašek o zřízení firemní školky


Nedostatek volných míst ve školkách řeší i sousední kraj Vysočina. I ten poskytne své prostory pro novou školku. Ta ale na rozdíl od té jihomoravské nebude omezená jenom na děti krajských zaměstnanců.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.