Zpravodajství Brno

Soud rodičům potvrdil šestileté tresty za týrání Dominika

Velikost textu:
aktualizováno 14. 7. 2011 11:50

Brno - Brněnský krajský soud dnes potvrdil tresty pro rodiče z Brna za týrání devítiletého Dominika. Otec si odpyká šest a půl a matka šest let vězení. Odvolací soud tak potvrdil tresty, které vynesl Městský soud v Brně. Otec chlapce se tehdy proti rozsudku odvolal. Odvolací soud ale dospěl k závěru, že výhrady jsou neopodstatněné. Krajský soud nevyhověl ani odvolání státního zástupce, který požadoval přísnější tresty. Není proto vyloučené, že případ poputuje až k Nejvyššímu soudu. V době odhalení kauzy vážil chlapec pouhých 13,5 kilogramu a musel být umístěn do nemocnice. Matka to odůvodňovala tím, že má poruchu růstového hormonu, ve skutečnosti ale Dominik hladověl a byl dlouhodobě bit i jinak fyzicky týrán.

Týraný chlapec
Týraný chlapec

Dítě bylo dlouhodobě bito rukou, řemenem a vařečkou. Asi nejbrutálnější způsob trestu byl, když mu oba rodiče dávali do bot připínáčky hrotem vzhůru. Tato metoda jej měla přivést ke zklidnění, protože byl údajně hyperaktivní. Chlapec musel chodit po špičkách nebo se plazit po kolenou.

Dominik je ale už druhým dítětem ze čtyř, jež dvaatřicetiletá matka Lucie a její čtyřiatřicetiletý muž Jiří prokazatelně týrali. Za první případ trýznění druhého nejstaršího syna Michala dostali trest už v roce 1999, kdy ho jako tříletého chlapce dokonce málem uškrtili, protože příliš zlobil. Tehdy jim byly obě děti - starší i mladší syn - odebrány a skončily v ústavu. V roce 2000 dostali rodiče podmíněně osmnáct měsíců s třicetiměsíčním odkladem. Po třiceti měsících, kdy se podle sociálky Brna-střed osvědčili, se ale stali opět beztrestnými.

přehrát video
Rodiče týraného Dominika neuspěli s odvoláním
Z výpovědi staršího bratra k Dominikově týrání

"Táta ho držel, matka lepila, na každou patu tři připínáčky. Dominik pak chodil po špičkách, plakal a oni mu říkali, ať drží hubu, jinak dostane. Nadávali mu tlustej mongole, a když měl hlad, tak mu máma říkala, že je blbej a ať si jídlo udělá sám."

U soudu přitom nesvědčila lékařka, která dnes hovoří o dlouhodobém týrání všech dětí mužského pohlaví v rodině ve velmi nízkém věku a o tom, že tento fakt mnohokrát hlásila na sociální odbor Brna-středu. Trest jim byl nakonec v roce 2004 z rejstříku vymazán. Ve stejném roce ale začali rodiče s týráním znovu, tentokrát šlo o malého Dominika. Rodičům byl proto i se sestrou odebrán. O rok později ale získali obě děti zpět. Na rodinu měla dohlížet sociální pracovnice. Ve prospěch dítěte prý mohla zasáhnout už v roce 2008, ale neučinila tak. Tehdy se policie opět začala zabývat podezřením z týrání hocha.

Krajské státní zastupitelství šetří, kdo selhal

Případem se zabývá také krajské státní zastupitelství, které chce přezkoumat jak práci policie, tak sociálky a všech, kteří mohli případu z letošního jara zabránit. Dozorující státní zástupce chce totiž zjistit, zda-li nejde ještě o závažnější případ, který by mohl mít pro trýznitele ještě vážnější soudní důsledky.

Sociální pracovnice Lea Petříčková měla na rodinu Dominika dohlížet
Sociální pracovnice Lea Petříčková měla na rodinu Dominika dohlížet
Více fotek
  • Sociální pracovnice Lea Petříčková měla na rodinu Dominika dohlížet autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/23/2290/228980.jpg
  • Týraný chlapec měl po celém těle odřeniny a modřiny autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/23/2272/227150.jpg

V současné době existuje v celém případu pouze jedno další trestní oznámení na sociální pracovnici Brna-středu, která měla případ rodiny na starost. Podal ho na ni jeden z nespokojených otců, kterému dle jeho slov nepomohla s úrovnáním sporů s rozvádějící se manželkou a který podle ní přišel o děti.

Zdroj: ČT24, ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.