Zpravodajství Brno

Herny se vyhýbají placení za všechny VLT

Velikost textu:

Blansko – Místo desítek milionů, které měli od loňského října do blanenské pokladny odvést provozovatelé videoloterijních terminálů, získalo město jen zlomek. Podle informací, které přinesl Blanenský deník, provozovatelé totiž neodvádí peníze za každý VLT, ale pouze za jeden centrální přístroj. Herny s deseti přístroji tak zaplatí místo 50 tisíc korun pouze desetinu částky. Podle Blanska i krajského úřadu je takový výklad vyhlášky chybný.

Herna
  • Herna autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Herna autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Krajský úřad Jihomoravského kraje ve shodě s ministerstvem financí zastává názor, že zpoplatněný by měl být každý jednotlivý videoloterijní terminál, obdobně jako jsou zpoplatňovány výherní hrací přístroje," popsal mluvčí kraje Petr Holeček. Provozovatelé musí zaplatit za každý přístroj, který v herně mají.

"Od října platí vyhláška, která zakotvuje pětitisícový poplatek za tři měsíce provozu VLT. Po půl roce její platnosti jsme zjistili, že na účtu máme pouze půl milionu korun. Podle naší evidence přístrojů bychom ale měli mít částku převyšující jeden milion," řekl starosta Blanska Lubomír Toufar.

přehrát video
Města na Blanensku přicházejí o miliony z hazardu

Automaty v Blansku

Podle evidence je ve městě 122 automatů, které provozuje desítka firem. Čtvrtletně by za každý z nich měl provozovatel zaplatit 5 tisíc korun.

Podle něj provozovatelé odmítli zaplatit za každý koncový terminál s tím, že mají od ministerstva financí licenci na centrální terminál. "Vnímali vyhlášku tak, že mají zaplatit pouze za tento centrální systém," dodal Toufar.

"Nyní kontrolujeme, kdo z provozovatelů zaplatil a za kolik přístrojů. Pokud u někoho zjistíme nedoplatky, pošleme mu platební výměr," popsal proces Toufar. Když ani poté podnikatel nezaplatí, obrátí se město na soud. Sankce může dosáhnout trojnásobku vymáhané částky.

Podobné problémy s provozovateli VLT řeší také vedení Boskovic a své zkušenosti má i Brno.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.