Zpravodajství Brno

Desetitisíce poutníků vzpomněly na soluňské bratry

Velikost textu:
aktualizováno 5. 7. 2011 18:06

Velehrad – Na velehradskou pontifikální bohoslužbu 1148 let poté, co na Velkou Moravu dorazili soluňští bratři sv. Cyril a Metoděj, se sešlo zhruba 25 tisíc lidí. V okolí Velehradu je proto výrazně omezena doprava. Do samotné obce se nedostanou osobní auta, dorazit lze pěšky, na kole nebo kyvadlovým autobusem od Starého Města. Na jeho obchvatu potom vzniklo provizorní velkokapacitní parkoviště. Mši celebroval olomoucký arcibiskup Jan Graubner, promluvu měl brněnský biskup Vojtěch Cikrle.

Shromáždění na Velehradě
Shromáždění na Velehradě
Otevřít galerii
  • Shromáždění na Velehradě autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Mše na Velehradě autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Slavnostní mše svaté se zúčastnili všichni moravští a čeští biskupové. Stejně jako desetitisíce poutníků pobývali v trochu nehostinném prostředí. Velehradská bazilika i prostor před ní procházejí rozsáhlou rekonstrukcí, která má skončit za dva roky, před 1150. výročím příchodu věrozvěstů na Velkou Moravu.

Sv. Cyril a Metoděj – základy víry i práva

Nadcházející kulaté výročí už je jedním z hlavních témat letošní slavnosti. Sv. Cyril a Metoděj přinesli do oblasti dnešních českých zemí křesťanství a víru, ale také vzdělanost – první psaný jazyk i první zákoník. "Přišli jsme na Velehrad za to všechno poděkovat Bohu, setkat se s Ježíšem Kristem a prosit o porozumění Duchu, kterým byli na své misi u našich předků vedeni sv. Cyril a Metoděj," uvedl v kázání biskup Cikrle.

Na Velehradě hovořil především ke křesťanům, podle brněnského biskupa však sehráli slovanští věrozvěsti klíčovou roli pro další společenský a politický – tedy nejenom duchovní – rozvoj Moravy a Čech. "Hodnoty tohoto dědictví jsou kořeny, ze kterých vyrůstala Evropa nejenom po stránce náboženské, ale i sociální, kulturní, právní," zdůraznil biskup.

Sv. Cyril s Metodějem žijí i na Radhošti

Ačkoli slovanští věrozvěsti významně přispěli k opuštění starých slovanských božstev, vzpomínalo se na ně i v údajném sídle boha Radegasta na Radhošti. Před 80 lety bylo na vrchu odhaleno sousoší obou světců, ke kterému se vydaly tisíce lidí. "Bylo tu nejméně pět tisíc lidí. Docela mě překvapilo, že je neodradilo škaredé počasí," řekl Drahomír Strnadel, předseda Matice radhošťské, která pouť organizuje.

Tři mše, které se měly na Radhošti konat pod širým nebem, se kvůli špatnému počasí přesunuly do kaple. Lidé, kteří přišli, ji zcela zaplnili, mnoho z nich muselo poslouchat zvenku.

Hrob sv. Metoděje stále nenalezen

Objevem, který by ozdobil nadcházející kulaté výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu, by mohlo být nalezení hrobu druhého z nich. Kde leží ostatky sv. Metoděje, totiž dosud nikdo neví. Archeologové, kteří po nich pátrají, ale hledají už jenom na dvou místech. Velkou naději vkládají do centra Velkomoravské říše Mikulčic. "Co nám ale chybí, jsou kosterní pozůstatky – insignie, které bychom tam bývali rádi našli. Nenašli jsme je. Takže výzva zůstává," shrnul dosavadní výsledky pátrání archeolog Moravského zemského muzea Brno Luděk Galuška.

Ve svátek zavlály moravské vlajky

Odkazem soluňských bratří žije dnes celá Morava. Už 220 obcí vyvěsilo historickou žluto-červenou zemskou vlajku. V Brně potom biskupství začalo jednat s magistrátem o výstavbě památníku sv. Cyrila a Metoděje. Stát by mohl poblíž katedrály sv. Petra a Pavla. "Již řadu let je přáním brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho, aby i v Brně mohli být soluňští bratři důstojně připomenuti," uvedla mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová.

Za dva roky už bude žít odkazem sv. Cyrila a Metoděje takřka celý svět, Velehrad se nakrátko stane jeho středem. Na kulaté 1150. výročí jejich příchodu na Velkou Moravu pravděpodobně dorazí i papež.

Jan Graubner
Jan Graubner
Zdroj: ČT24, ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.