Zpravodajství Brno

Znojmo schválilo prodej bytů, opozice chce vyvolat referendum

Velikost textu:
aktualizováno 16. 6. 2011 18:29

Znojmo - Znojmo prodá do sedmi let více než polovinu bytů, které vlastní. Rozhodlo o tom na mimořádném zasedání zastupitelstvo. Do pokladny prodej přibližně dvou tisícovek bytů přinese více než půl miliardy korun. Byty město nabídne ke koupi současným nájemníkům jen za 40 procent odhadní ceny. Opoziční ODS je proti a chce prodej schválit v referendu.

Znojmo
Znojmo

Na zastupitelstvo dorazily desítky nájemníků, kteří napjatě čekali na výsledek. Mnozí nespokojeně říkali, že stanovená cena bytů je příliš vysoká. "Vím, že se byty prodávaly třeba za 35, vloni za 180 tisíc. Jsem v důchodu a neumím si představit, že byste mi to měli prodat za velkou částku. Mám obě děti nezaměstnané a ani jeden na to nemá," říkala s pláčem starší žena. "Umím si představit, že bych byt koupil třeba za 60 tisíc. Ale kde bych vzal třeba třistapadesát tisíc?" říkal další důchodce. 

Odpůrci privatizace hovoří o přesném opaku - že není fér, aby pár vyvolených koupilo byty, jejichž tržní hodnota se pohybuje okolo milionu korun, pouze za 400 tisíc. Upozorňovali také na to, že s byty mohou lidé snadno spekulovat. Tedy, že je koupí za o šedesát procent levněji, ale vzápětí je prodají za tržní cenu.

přehrát video
NO COMMENT: Názory občanů Znojma na privatizaci

Podobný názor má i opoziční ODS.  "Chceme, aby rozsáhlý prodej lidé schválili v referendu," uvedl zastupitel Jiří Kacetl (ODS). Pokud se pod peticí sejde dostatek podpisů, bude muset radnice referendum uspořádat.

Starosta Zbyšek Kaššai (ČSSD) to považuje za zbytečné. "ČSSD a také naši koaliční partneři od začátku jasně deklarovali, že pokud je lidé zvolí, přistoupí k privatizaci městského bytového fondu. Pokud jsme ve volbách obdrželi od voličů mandát to udělat, pochybuji, že by Znojmáci nyní řekli: byty neprodávejte," řekl.

Jak se vypočítá cena bytu

Základem pro výpočet kupní ceny bude odhadní cena bytu vynásobená koeficienty zohledňujícími několik faktorů - kvalitu bytu, obsazenost, počet bytů v domě a investici do domů a bytů ze strany vlastníka v posledních pěti letech.

                                          zdroj: ČTK

Prodej bytů za nízkou částku je terčem kritiky v době, kdy má Znojmo vážné finanční problémy. Podle starosty je to právě špatná finanční situace, která přispěla k rozhodnutí o rozsáhlém prodeji. Město by nebylo schopné do stávajícího bytového fondu investovat. "Za této situace je výhodnější nabídnout byty jejich nájemníkům. Privatizace městských bytů rozhýbe trh s byty a učiní bydlení ve městě dostupnějším," řekl Kaššai.

Byty si budou moci koupit přednostně jejich nájemníci, v další fázi pak příbuzní nájemníků, respektive jejich partneři, teprve až pak další zájemci. Prodej by měl začít nejpozději v červnu 2012.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.