Zpravodajství Brno

Trať z Brna do Přerova zůstává po nehodě uzavřena

Velikost textu:
aktualizováno 5. 6. 2011 22:24

Vyškov - Třináct z pětadvaceti vozů nákladního vlaku dnes krátce po poledni z neznámých příčin vykolejilo mezi Ivanovicemi a Vyškovem u obce Topolany. Následky nehody se stále odstraňují. Trať bude mimo provoz do pozdních nočních hodin, možná až do zítřejšího dne. Jde přitom o frekventovaný úsek mezi Brnem a Přerovem. Podle zjištění České televize ale byla nehoda naprosto zbytečná. Správa železniční dopravní cesty o problémech na trati věděla minimálně od pátku.

Třináct nákladních vozů skončilo mimo trať.
Třináct nákladních vozů skončilo mimo trať.
Otevřít galerii
  • Třináct nákladních vozů skončilo mimo trať. autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Vykolejení vlaku u Topolan autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Vykolejení vlaku u Topolan autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Vykolejený vlak autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Neštěstí na důležité spojnici pro nákladní i osobní dopravu se naštěstí obešlo bez zranění. Vlaky ale na trať stále nemohou. České dráhy proto musely zrušit několik spojů, jiné nahradily autobusy.

Vozy, které vykolejily, jsou určeny k přepravě sypkého materiálu. Přesnou příčinu havárie na místě zjišťují technici drážní inspekce. Zvažovala například variantu, že za nehodu může únava materiálu po teplém počasí posledních dnů. Alkohol v krvi strojvůdce policie vyloučila.

O tom, že trať není zcela v pořádku, podle inspektorů Správa železniční dopravní cesty věděla už několik dnů. "Opakovaně to hlásili strojvedoucí, kteří tímto úsekem projížděli, a provozovatel dráhy již to místo prohlížel," informoval ředitel brněnského inspektorátu Drážní inspekce Michal Miklenda.

Vykolejené vozy bude muset odstraňovat z trati a okolí speciální tank, který na místo míří z Olomouce. Trosky se budou muset odklidit z úseku šedesáti metrů. Zda se je podaří odstranit ještě dnes, není jisté.

Do té doby bude muset přepravu cestujících zajišťovat náhradní autobusová doprava, lidé tak musí počítat se zpožděním.

Mezi Vyškovem a Ivanovicemi vykolejil vlak
Mezi Vyškovem a Ivanovicemi vykolejil vlak
Více fotek
  • Mezi Vyškovem a Ivanovicemi vykolejil vlak autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/27/2612/261140.jpg
  • Mezi Vyškovem a Ivanovicemi vykolejil vlak autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/27/2612/261141.jpg

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.