Zpravodajství Brno

Brno vyhlásilo válku problémům s parkováním

Velikost textu:

Brno – Město Brno chce více rozhodovat o budoucnosti parkování v centru, a proto teď musí získat většinový podíl ve firmě Brno-parking. Tu před šesti lety založilo vedení města společně se dvěma soukromými firmami. Společnost měla zajistit dostatek parkovacích míst v centru. Ani jeden ze slibovaných parkovacích domů však ještě nestojí. Brno se již dlouhou dobu potýká s nedostatkem parkovacích míst.

Studie parkovacího domu
Studie parkovacího domu
Otevřít galerii
  • Studie parkovacího domu autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Pozemek pro parkovací dům autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Spolupráce vázne, parkovací domy jsou i po šesti letech v nedohlednu – a to už dochází trpělivost nejen brněnským řidičům, ale i magistrátu. Rada města proto pověřila náměstka primátora Roberta Kotziana (ODS), aby vyjednal odkup majoritní většiny od firmy Parking CZ. Město už si totiž chce svoje problémy s parkováním řešit samo. "Bude-li mít město majoritní podíl, nejlépe stoprocentní v této společnosti, pak získá to, o co už dlouhou dobu usiluje – kontrolu nad tempem výstavby parkovacího domu na ulici Panenská," potvrdil náměstek Kotzian.

První plánovaný parkovací dům v Panenské ulici měl už dávno stát. Za zdržení údajně může zdlouhavé stavební řízení a také komplikovaná spolupráce města s investorem. V současné době jsou tedy před vedením města aktuálně dva problémy: Bude majoritní vlastník společnosti nyní ochotný svůj podíl prodat a bude na to mít město peníze? "Je třeba to projednat se širším vedením společnosti. V pondělí vydáme stanovisko, zda jsme ochotni podíl odprodat, pak by následoval audit společnosti," uvedl předseda představenstva Brno Parking Roman Minarovič.

přehrát video
Reportáž Hedviky Dědkové

Zatím jediným fungujícím parkovacím domem v centru Brna je Rozmarýn na Moravském náměstí, který však nepostavila společnost Brno Parking. Podle odborníků chybí další tisíce parkovacích míst.

Prosím, vyčkejte na načtení mapy, pokud se mapa nenačte, máte vypnutý JavaScript, nebo Váš prohlížeč nepodporuje Google mapy.

Parkování v Brně
Parkování v Brně
Kontakt na autora reportáže: Hedvika.Dedkova@ceskatelevize.cz

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.