Zpravodajství Brno

Srážka tramvaje, trolejbusu a auta. Jeden mrtvý, čtrnáct zraněných

Velikost textu:
aktualizováno 23. 5. 2011 23:19

Brno - Jednoho mrtvého a čtrnáct zraněných museli záchranáři vyprošťovat při vážné dopravní nehodě tramvaje číslo 9, trolejbusu 37 a osobního auta na frekventované křižovatce Provazníkovy a Lesnické ulice v Brně. Na místě tragédie, která byla na tísňovou linku ohlášena v 19:19 hodin, zasahovalo sedm týmů zdravotnické záchranné služby, hasiči a policisté. Úsek je neprůjezdný, tramvaj vykolejila. Místem nebylo možné projet ani osobním vozem.

Nehoda tramvaje a trolejbusu
Nehoda tramvaje a trolejbusu
Otevřít galerii
  • Nehoda tramvaje a trolejbusu autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Nehoda tramvaje, trolejbusu a osobního auta v Provazníkově ulici autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Záchranáři na místě ošetřili celkem 15 osob. Osm žen a sedm mužů. Jeden muž i přes prováděnou resuscitaci podlehl následkům svých závažných poranění. Tři osoby jsou zraněné těžce, 6 osob středně těžce, 5 osob utrpělo lehká poranění. Do brněnských nemocnic jsme po ošetření na místě transportovali celkem 11 osob," uvedl Radek Turin, tiskový mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje. U většiny pacientů šlo o poranění pohybového aparátu, otřesy mozku, pohmožděniny a povrchová zranění.

Zásah byl podle Turína velice náročný, na místě bylo nutné provést prvotní třídění raněných. "Náročný byl zásah i pro operátorky záchranné služby, které musely kromě řízení a vysílání záchranných týmů monitorovat kapacitu zdravotnických zařízení a zajistit tak návaznost péče," dodal Turin. Pacienty přijala čtyři zdravotnická zařízení: FN Brno, FN U Svaté Anny, Úrazová a Vojenská nemocnice.

přehrát video
NO COMMENT: Nehoda tramvaje a trolejbusu v Brně

Na místě zasahovalo několik jednotek hasičů a pracovníci Dopravního podniku města Brna. "Až budou následky odstraněny, dopravní podnik nasadí na trasu náhradní dopravu," uvedla v 21 hodin mluvčí DPMB Linda Škrancová.

Kdo za nehodu může, zatím není jasné. Zda to je řidič trolejbusu či tramvaje, policisté zatím sdělit nechtějí. "Jistě budeme vše vědět, až se prověří záznamová zařízení semaforů. Mohlo dojít k selhání techniky, ale také lidského faktoru," dodal mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Celková škoda na vozidlech je 500 tisíc korun.

Hasiči, policisté i svědci se shodli na tom, že kdyby se nehoda stala v odpoledních hodinách, na místě, kam byl odhozen po srážce s tramvají trolejbus, by zahynuli i lidé na chodníku. Je to velmi fekventované místo. Muž, který zemřel poté, co byl přes sklo vymrštěn na protijedoucí vozidlo, a větší část zraněných byli z trolejbusu. V Krizovém centru FN Brno skončila manželka mrtvého muže a řidič trolejbusu. Ten byl při nárazu odhozen o několik metrů.

Nehoda tramvaje, trolejbusu a osobního auta v Provazníkově ulici
Nehoda tramvaje, trolejbusu a osobního auta v Provazníkově ulici
Více fotek
  • Nehoda tramvaje, trolejbusu a osobního auta v Provazníkově ulici autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/26/2574/257321.jpg
  • Nehoda trmamvaje, trolejbusu a osobního auta v Provazníkově ulici autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/26/2574/257309.jpg

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.