Zpravodajství Brno

O řediteli nemocnice v Uherském Hradišti rozhodne valná hromada

Velikost textu:
aktualizováno 14. 4. 2011 19:15

Uherské Hradiště - Dozorčí rada dnes nerozhodla o osudu Antonína Karáska - ředitele nemocnice v Uherském Hradišti. Po vyslechnutí ředitele i primářů, doporučila valné hromadě, aby zvážila další působení Antonína Karáska v čele nemocnice. Valná hromada zasedne příští týden v pondělí. Dozorčí rada dala před třemi týdny řediteli Karáskovi podmínku: Buď zajistí v nemocnici smír, nebo navrhnou valné hromadě jeho odchod. Reagovala tak na otevřený dopis s podpisy 18 primářů a dalších 96 lékařů, kteří si stěžovali na ředitelovu šikanu po skončení akce Děkujeme, odcházíme. Dozorčí rada přímo odvolat ředitele nenavrhla, poukazuje ale na reálné riziko, že v případě setrvání Antonína Karáska mohou začít lékaři z nemocnice odcházet.

Nemocnice
Nemocnice
Otevřít galerii
  • Nemocnice autor: Němec Zdeněk, zdroj: ČTK https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Antonín Karásek autor: Němec Zdeněk, zdroj: ČTK https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Plán nemocnice v Uherském Hradišti autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Nemocnice Uherské Hradiště autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Antonín Karásek byl jediným ředitelem, který nechtěl do nemocnice přijmout zpět protestující lékaře, a razil přesvědčení, že pokud jednou dali výpověď, nemají o práci v nemocnici zájem, a proto je nechtěl přijmout zpět. Udělal to až pod tlakem hejtmana Zlínského kraje Stanislava Mišáka (ČSSD). A jediné, na čem se s "demonstrujícími" lékaři dohodli, bylo odnětí takzvaného věrnostního příplatku.

Jenže tím vše neskončilo. Podle lékařů, za něž se rozhodl mluvit poslanec Petr Gazdík (TOP 09), začala ihned po jejich administrativním znovupřijetí šikana. Ředitel jim začal "nepřidělovat" práci, aby mohl "vymýtit centra rebelie", a jejich místa se snaží obsadit slovenskými doktory. Podle nich Karásek destabilizoval odborné zázemí nemocnice, mstil se lékařům, kteří se účastnili výzvy Děkujeme, odcházíme, a snažil se, aby z nemocnice odešli.

"Ředitel zasahoval při najímání nových lékařů do kompetencí primářů, vytvářel nepřípustný nátlak na lékaře, kteří podali výpověď v rámci odborářské akce. Ředitelství v minulých týdnech změnilo systém rozepisování služeb jednotlivými primariáty a dalo jej do kompetence náměstkyni pro léčebně preventivní péči," vysvětloval tehdy Gazdík.

"Není možné, aby v nemocnici byla taková atmosféra, nemůže to prospět normální práci a potažmo pacientům, kteří se mají na takovém pracovišti léčit," řekl šéf zlínské pobočky České lékařské komory Petr Sládek, který sám na částečný úvazek pracuje a se situací je velmi dobře obeznámen. "Slovenští lékaři navíc nejsou členy České lékařské komory a nemají povolení k takzvanému hostování. A to je nepřípustné," dodal Sládek.

O vypjaté atmosféře v nemocnici hovoří podle Kryštofa i fakt, že vznikla protipetice, kterou podespali zdravotní sestry a ostatní zaměstnanci a dávají Karáskovi podporu. "To je naprostý rozvrat v zařízení, jehož zaměstnanci mají týmově léčit lidi," dodal Ladislav Kryštof, předseda dozorčí rady uherskohradišťské nemocnice.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.