Zpravodajství Brno

Hřbitovy čeká digitalizace, projekt už testují Petrovice

Velikost textu:
aktualizováno 7. 4. 2011 14:20

Jižní Morava - Najít místo odpočinku zesnulých příbuzných bývá pro pozůstalé z daleka leckdy pořádný oříšek. Problém je zejména ve velkých městských hřbitovech. Na dušičky a Vánoce se tak například na brněnském Ústředním hřbitově tvoří fronty dezorientovaných lidí, kteří hledají pomoc u správců. Usnadnit hledání by jim měly virtuální mapy hřbitovů dostupné na internetu.

Petrovice mají digitální mapu hřbitova
Petrovice mají digitální mapu hřbitova
Otevřít galerii
  • Petrovice mají digitální mapu hřbitova autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Digitální mapa hřbitova je dostupná on-line autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Hřbitov autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

V budoucnu bude mít zřejmě každý možnost zjistit si umístění hledaného hrobu podle obce a jména zemřelého, a to zdarma odkudkoli na internetu. Jednou z prvních obcí, která se do projektu digitalizace hřbitovů zapojila, jsou Petrovice na Blanensku.

"Na svátek zesnulých a při dalších příležitostech, kdy k nám zavítají také přespolní, kteří u hrobu nebyli i několik let, často nastává problém. Neví, kde mají hledat. Zareagovali jsme proto na poptávku," pochvaluje si projekt starosta Petrovic Vladimír Paulík. "Dnes už se před návštěvou můžou podívat na internet a trochu se na našem hřbitově zorientovat," doplnil. Jelikož je systém nový, na první ohlasy úředníci teprve čekají.

přehrát video
Starosta Petrovic Vladimír Paulík předvedl práci s digitální mapou hřbitova

Co všechno si lidé o hrobech na internetu zjistí? Služba naráží na problém zveřejňování osobních údajů, proto je možné zveřejnit pouze údaje uvedené na náhrobku, výměru hrobového místa, cenu za nájem místa a to, zda má rodina zaplacené poplatky.

Digitalizace místního hřbitova Petrovickým trvala půl roku a obec za ni zaplatila 15 tisíc korun. V případě velkých hřbitovů ve městech, kde je služba více než potřebná, je ovšem situace o dost komplikovanější. Zdokumentování všech hrobů může trvat i roky, ne všechna města jsou za tuto službu ochotna utrácet. Z těchto důvodů už od úmyslu zdigitalizovat hřbitov upustili například ve Vyškově.

Digitalizace hřbitovů v Brně by mohla odstartovat už za rok

V Brně se nachází celkem jedenáct hřbitovů čítajících přibližně 100 tisíc hrobů. Ani zde nemá správa hřbitovů peníze navíc. Přispět by ale mohl magistrát. Ten už dlouho připravuje projekt na vytvoření elektronických map hřbitovů. "Realizace by mohla začít nejdříve za rok," uvažoval Marek Šamšula ze Správy brněnských hřbitovů. "Digitalizace je časově i finančně náročná, ale s magistrátem jsme se o jednotlivé úkoly podělili. Na nás je pořízení fotodokumentace, příprava podkladů pro měření a podobně.

"Virtuální" hřbitov
"Virtuální" hřbitov

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.