Zpravodajství Brno

Prodej zámku v Miroslavi se zase zadrhl, nájemce vypověděl smlouvu

Velikost textu:

Miroslav – Brněnský architekt Zdeněk Fránek vypověděl Miroslavi nájemní smlouvu. Tříletý pronájem zámku, během něhož měl architekt opravit statiku, střechy a fasády, měl předcházet samotnému prodeji. Minulé zastupitelstvo se však s architektem nedokázalo dohodnout na přesných podmínkách prodeje a architektovi došla trpělivost s otálejícím zastupitelstvem. To dokonce zvažuje možnost, že si zámek ve vlastnictví nechá.

Zámek Miroslav
Zámek Miroslav
Otevřít galerii
  • Zámek Miroslav autor: ČT Brno, zdroj: CT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Zámek Miroslav autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Zámek Miroslav autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Zámek Miroslav autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Smlouvu jsem vypověděl, protože stále není podepsaná smlouva o prodeji zámku a nevidím důvod, proč platit nájem za objekt, který ani nesmím opravovat," vysvětlil architekt Fránek. Zastupitelstvo Miroslavi totiž architektovi zakázalo pokračovat v opravách, dokud nebude smlouva o prodeji podepsaná.

"Snažíme se být jen opatrní a myslet na všechny varianty. Chceme, aby se zámek skutečně opravil a nedopadl jako jiné zámky, které mají papírově soukromého investora ," popsal starosta obce Augustin Forman. Varovné příklady nemusí ve svém okolí hledat daleko – zámky v Moravském Krumlově a Hrušovanech nad Jevišovkou provází problémy.

přehrát video
Architekt Zdeněk Fránek o vleklých jednáních s Miroslaví

Zámek v Miroslavi

Zchátralý zámek v Miroslavi nechtěl dlouhá léta nikdo koupit. Když se v roce 2009 objevil v pořadu České televize Památky na prodej, ozvalo se hned 15 zájemců. Ve stejném roce ze dvou vážných zájemců vybralo zastupitelstvo projekt brněnského kandidáta Zdeňka Fránka. Po téměř dvou letech jednání však stále není na stole konečná dohoda. Obě strany se nedokázaly dohodnout na podrobnostech smlouvy o budoucí koupi zámku.

Jenže čekání architekta trvá skoro dva roky. "Nevím, jestli bych se teď do projektu znovu pustil. Když jsem o zámek projevil zájem, byla úplně jiná situace. Dotace, které jsem měl domluvené, dávno padly," řekl Fránek. Podle něj je zámek v současné ekonomické situaci neprodejný a bude chátrat dál, pokud obec nesleví ze svých požadavků.

I miroslavský starosta přiznává, že sehnat 250 až 300 milionů na opravu rozpadající se památky obec sama nedokáže. "Naráz nebudeme mít takové finance, i uvolnění 10 milionů je pro obec naší velikosti problém. Snažíme se ale zámek pomalu od střechy opravovat," dodal Forman. Zachráncem zámku tak stejně může být jedině soukromý investor, který v krátkém čase potřebnou částku do zámku investuje.

Miroslavské zastupitelstvo bude osud zámku projednávat až v červnu. Mělo by se definitivně rozhodnout, zda chce zámek skutečně prodat do soukromých rukou, nebo si ho nechá. V tu chvíli však musí vyřešit i mnohem palčivější otázku – kde na rekonstrukci sehnat peníze.

Zdeněk Fránek chce v renesančním zámku zbudovat místo pro setkávání architektů z celé Evropy. Zároveň by zámek měl zůstat přístupný veřejnosti.

Zchátralý zámek Miroslav
Zchátralý zámek Miroslav

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.