Zpravodajství Brno

Jiří Menzel zahájil druhý ročník Cinema Mundi plný Oskarů

Velikost textu:

Brno - Stovka lidí zaplnila dnes v podvečer náměstí Svobody v centru Brna, aby se zúčastnila slavnostního zahájení filmového festivalu Cinema Mundi. Nechyběl ani nejvzácnější host, režisér Jiří Menzel, který získal pro tehdejší Československo prvního Oskara za film Ostře sledované vlaky. Oskarové filmy jsou totiž hlavním tématem letošního ročníku festivalu, který se rozhodli před dvěma lety uspořádat lidé kolem bratří Čadíků.

Ostře sledované vlaky
Ostře sledované vlaky
Otevřít galerii
  • Ostře sledované vlaky zdroj: ČSFD https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Jiří Menzel autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Bolev Polívka autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Cinema Mundi 2011 autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Slavnostního zahájení v srdci Brna se zúčastnili také Boleslav Polívka a Jaroslav Dušek a zazněly písničky z legendárního muzikálu Balada pro banditu v podání účinkujících z divadla Husa na provázku.

Od 19:30 se oficiality přesunuly do multiplexu Velký Špalíček, kde se promítal již zmíněný film Ostře sledované vlaky, který vznikl právě před 45 lety. Projekci osobně uvedla delegace jeho tvůrců v čele s Jiřím Menzelem. Kromě režiséra přivítali diváky Václav Neckář, Naďa Urbánková, Jitka Zelenohorská a kameraman Jaromír Šofr.

přehrát video
NO COMMENT: Zahájení Cinema Mundi 2011

Ředitel festivalu si průběh zahajovacího večera pochvaloval. "Rádi bychom vozili do Brna to nejlepší, co ve světě je. A pokud je to spojeno s Oscary, tak je to fajn, ale víme i o filmech, které s nimi nejsou spojeny a jsou výborné, takže i ty sem chceme dovézt," řekl Čadík po začátku promítání štábu ČT.

Režisér Jiří Menzel se přiznal, že původně byl k dalšímu v řadě festivalů skeptický. Přesvědčila ho ale dramaturgie festivalu, a proto nakonec přijal pozvání do Brna. "Líbí se mi, že nevybírá žádná komise intelektuálů nebo kritiků. Toto je mimořádný festival, protože se nemusíte bát jít do kina, protože tam jsou skutečně ty nejlepší filmy z národních produkcí. To bych řekl, že je velice šťastný nápad," zhodnotil brněnskou filmovou přehlídku Menzel.

Cílem festivalu Cinema Mundi je stejně jako loni představit nejlepší filmy, které vznikly v desítkách národních kinematografií z celého světa. Počínaje čtvrtkem 3. března tak bude každý den až do 9. března věnován projekcím filmů z jiného regionu světa. Konkrétně dnes to byly filmy ze střední a východní Evropy a produkci České televize. Kromě toho bude k vidění například jeden hollywoodský, jeden etiopský a vůbec první grónský film.

Skoro všechny snímky mají divácí možnost na festivalu vidět dvakrát a některé i třikrát. Hned první regulérní festivalový den dále nabídne pár osvědčených tipů, především Bibliothéque Pascal, nejlepší maďarský film roku 2009, a Kraj, nejnovější film ruského režiséra Alexeje Učitele, jehož projekci uvedou zástupci Ruského střediska vědy a kultury v Praze. Před filmem ještě diváky čeká originální taneční vystoupení matrjošek v provedení členů Ruského kulturně osvětového sdružení na Moravě.

Cinema Mundi 2011
Cinema Mundi 2011
Více fotek
  • Cinema Mundi 2011 autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/24/2366/236566.jpg
  • Cinema Mundi 2011 autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/24/2366/236569.jpg

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.