Zpravodajství Brno

Jak vypadá typický Líšeňák? Obyvatelé hlasují v anketě

Velikost textu:

Brno - Vybrat typického Líšeňáka - linku stylizovanou jako lidskou tvář, která nejvíce připomíná profil obce - teď mají možnost obyvatelé brněnské městské části Líšeň. O jeho věrné zachycení na čtvrtku papíru se snažily celý rok stovky umělců z celé republiky. Netradiční akce je dílem známé výtvarnice a rodačky z Líšně Kateřiny Šedé, která projekt připravila pro galerii v britském Sheffieldu.

Profil Líšně
Profil Líšně
Otevřít galerii
  • Profil Líšně autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Profil Líšně autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Nápad výtvarnice najít tvář Staré Líšně oslovil více než pět stovek umělců - od tříletých až po devadesátileté, každého z jiného konce republiky. Z celkem 511 kreseb vznikla tlustá kniha, která slouží jako soubor "volebních" lístků. Výtvarnice ji teď se svými pomocníky roznáší do všech líšeňských domácností.

Kateřina Šedá

0Kateřina Šedá (*1977) už uspořádala několik podobných akcí. Při projektu z roku 2008 Furt dokola například požádala čtyřicet sousedů v brněnské Líšni, aby mohla překonat jejich ploty, a celou událost natočila. Šedá se s těmito "sociologickými projekty" stále více prosazuje také ve světě. V roce 2005 získala cenu Jindřicha Chalupeckého, která je každoročně udělována nadaným mladým výtvarníkům.

S pomocí malířů chce Kateřina Šerá vrátit život do středu obce. "Chtěla jsem přitáhnout zpátky pohled lidí na to místo a znovu je s ním nějakým způsobem provázat," řekla. "Například starý obchoďák na náměstí mi tam přijde naprosto odporný. Jelikož jsem ale výtvarnice a nemůžu ho sama jen tak zbořit, řekla jsem si, že to musím udělat jinak," vysvětlila svůj záměr. Umělkyně se proto rozhodla, že se pokusí vytvořit novou pověst, která by vrátil starolíšeňskému náměstí jeho duši a vzbudil pozornost obyvatel.

Osobnost Líšně bude mít svoji knihu

Na svůj projekt získala Kateřina Šedá milion osm set tisíc korun od britské galerie. Typický Líšeňák, který od obyvatel obdrží nejvíce hlasů, se stane osobností Líšně a vznikne o něm kniha. "Skutečně ho uvedeme tak, aby ho obyvatelé automaticky přijali jako významnou osobnost obce - na základě fyziognomických znaků obličeje. Chci tím vlastně popřít princip významnosti v dnešné době," řekla Šedá. Všechny kresby pak výtvarnice příští týden pošle do galerie v Sheffieldu, jež je vystaví.

Kateřina Šedá
Kateřina Šedá

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.