Zpravodajství Brno

Vyhořelá tržnice zítra znovu otevře své brány

Velikost textu:
aktualizováno 17. 1. 2011 12:10

Brno - Tržnice v Olomoucké ulici, která na konci týdne vyhořela, se zřejmě už zítra znovu otevře. Přes víkend totiž demoliční čety zcela zlikvidovaly trosky ohořelých hangárů a místo tragédie už rozhodně nevypadá jako zdevastovaný areál. Vietnamci chtějí co nejdříve začít prodávat zboží, aby tak co nejvíce zmírnili existenční problémy svých čtyř set krajanů. Během tří dnů na ně mezi sebou vybrali přes jeden milion korun.

Čtyři dny od požáru bude tržnice opět otevřena
Čtyři dny od požáru bude tržnice opět otevřena
Otevřít galerii
  • Čtyři dny od požáru bude tržnice opět otevřena autor: ČT24, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Areál vyhořelé tržnice autor: ČT24, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Likvidace následků požáru tržnice autor: ČT24, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Obnovíme provoz v nepoškozených halách. Další zaměstanci začnou prodávat v provizorních kontejnerech, které na místo přivezeme," uvedl Chuyen Tran, provozní ředitel tržnice v Olomoucké ulici. Asi třicet kontejnerů pomůže jedné čtvrtině Vientnamců obnovit svůj prodej.

Co nejdříve chtějí na místě vyhořelých hangárů začít stavět také další prodejní halu, tentokrát ale zděnou, aby byla lépe chráněna před případným neštěstím. Budou postaveny podle nejnovějších norem a jako samostatné objekty.

Příčiny požáru se zatím analyzují. Podle předběžných závěrů jej však nezpůsobila závada na eletroinstalaci, ale pravděpodobně nedbalost při svařování uvnitř objektu. "Vzhledem k tomu, že už pominulo jakékoliv nebezpečí, tak se chystají hlídky opustit to místo do dnešního odpoledne," uvedl dnes dopoledne Petr Nečesánek, jihomoravský policejní mluvčí.

Obrovský požár zničil sedm hal, v nichž bylo uskladněno zboží. Dotkl se téměř dvou stovek prodejních míst a čtyř set lidí z místní vietnamské komunity.

Vyhořelá tržnice přitom podle celníků nepatří k těm problémovým. I když asijské tržnice mají obvykle pověst míst, kde protipožární předpisy nejsou prioritou, ta vyhořelá byla zřejmě výjimkou. Za poslední dva roky tu hasiči provedli čtyři kontroly, poslední před necelým rokem žádné závady neukázala. "Tady byla velmi dobrá komunikace. Když jsme jim řekli, že potřebujeme odstranit nějaké závady, odstranili je bez nějakých problémů," prohlásil Václav Špéra z Úseku prevence HZS JmK.

Škody by po započtení zničeného zboží a vybavení kójí mohly přesáhnout 100 milionů korun. "Chceme poškozeným pomoct, začali jsme mezi sebou sbírat. Za ty dva dny už to je asi milion korun," uvedl předseda svazu brněnských Vietnamců Truong Cong Su.

Už od pátku likvidují pozůstatky zničených hal demoliční firmy, v autech odtažených hasiči objevila celní správa padělaný textil za téměř tři miliony korun. I podle celníků ale tato tržnice byla spíše bezproblémová. "Ve srovnání s druhou tržnicí na Olomoucké ulici se jednalo skutečně asi tak o desetinový, maximálně čtvrtinový objem zboží zachyceného z důvodu porušování některých práv," potvrdila mluvčí Celní správy Brno Lada Temňáková.

V nejbližších dnech by také mělo padnout obvinění za nedbalostní trestní čin.

Prosím, vyčkejte na načtení mapy, pokud se mapa nenačte, máte vypnutý JavaScript, nebo Váš prohlížeč nepodporuje Google mapy.

Vyhořelá vietnamská tržnice v Brně
Vyhořelá vietnamská tržnice v Brně
Více fotek
  • Vyhořelá vietnamská tržnice v Brně autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/23/2251/225003.jpg
  • Následky požáru tržnice autor: ČT24, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/23/2251/225044.jpg

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.