Zpravodajství Brno

Brno má moderní židovské infocentrum

Velikost textu:

Brno – Moravská metropole má novou turistickou atrakci. V Brně-Židenicích vzniklo nové židovské turistické informační a kulturní centrum. Přibližuje historii židovského národa nejen ve městě, ale zprostředkovaně i na celé jižní Moravě. Otevírá tak židovskou kulturu širšímu povědomí. Díky svému technologickému vybavení se stalo židovské centrum jedním z nejmodernějších u nás.

Židovský hřbitov
Židovský hřbitov
Otevřít galerii
  • Židovský hřbitov autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Audioprůvodce autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Židovský hřbitov existuje v brněnských Židenicích už od roku 1852. Teď v jeho prostorách vzniklo nové informační centrum, kde se mohou návštěvníci dozvědět mnoho zajímavých informací o židovské kultuře celé jižní Moravy. "Brněnská židovská obec si je vědoma toho, že pokud chce čelit negativním jevům ve společnosti, které jsou obráceny proti menšinám a národům, tak musí zveřejnit a zpřístupnit svou tradici, kulturu i své náboženství," vysvětluje jeden z iniciátorů infocentra Pavel Špunar.

Pro návštěvníky jsou zde připraveny informační brožury, počítač připojený k internetu, kde jsou k nahlédnutí stránky židovského hřbitova a digitálně zmapovaný celý hřbitov. "Návštěvníci si mohou v recepci půjčit audioprůvodce o velikosti mobilního telefonu. V něm je nahrán v pěti jazycích osud všech významných osobností, které jsou na hřbitově pohřbeny. Lidé se tak mohou procházet po hřbitově nebo si sednout na lavičku a vyslechnout si příslušný komentář," uvádí Pavel Špunar.

přehrát video
Reportáž Zuzany Janákové

Podobné informace poskytuje taky audiovizuální panel, který je umístěný před infocentrem. Kromě životopisů známých osobností pohřbených na hřbitově na něm návštěvníci najdou vyznačeny i památky jižní Moravy a jejich historii. Celý projekt přišel na tři miliony korun a zájemci se mohou do nového infocentra přijít podívat zdarma každý den kromě soboty.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.