Zpravodajství Brno

Objev langobardského pohřebiště u Kyjova zřejmě přepíše učebnice

Velikost textu:

Kyjov - Rozsáhlý archeologický průzkum u Kyjova, při kterém se podařilo objevit na dvě stě padesát hrobů langobardského kmene z konce šestého století, v těchto dnech končí. Archeologové na tomto unikátním nalezišti našli nebývalé množství předmětů, které čeká zkoumání v laboratořích. Už teď to vypadá, že díky těmto nálezům se budou muset přepsat učebnice dějepisu.

Lebka langobardského válečníka
Lebka langobardského válečníka
Otevřít galerii
  • Lebka langobardského válečníka autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Výzkum nálezů v laboratoři autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Naleziště ostatků Langobardů u Kyjova autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Na místě mělo vyrůst parkoviště obchodního domu. Když ale stavebníci poprvé rýpli do země, bylo jasné, že parkovat se tu nejspíše nebude. Plocha totiž ukrývala pohřebiště, svým rozsahem a počtem nálezů u nás zcela unikátní.

"Podařilo se nám objevit okolo 250 hrobů. Nejde ale jen o ty langobardské, i když jich je samozřejmě většina. Odkryli jsme také zhruba desítku hrobů, které náleží nejstarší době bronzové, což je velmi unikátní záležitost," popsal nález archeolog Jaromír Šmerda. Hroby odborníci datují do doby přibližně dva tisíce let před naším letopočtem.

přehrát video
Archeolog Jaromír Šmerda popisuje význam nálezu langobardského pohřebiště

Nálezy putují do laboratoří

Všechny vyzvednuté předměty včetně kosterních ostatků teď putují do laboratoře, kde je odborníci podrobí rozsáhlému výzkumu. "Díky výzkumu se rozšíří naše znalosti o technologiích a technikách, které byly využívány v době stěhování národů. Výrazně to obohatí poznatky archeologů i laické veřejnosti a umožní nám to rekonstruovat, jak tito lidé vůbec žili a v jakém životní prostředí se pohybovali," vysvětlil záměry výzkumu pracovník laboratoře Technického muzea v Brně Martin Hložek. "Zároveň budeme moci sledovat i některé věci, které se týkají postižení této populace tuberkulózou, a zjistíme, jací parazité trápili tuto společnost," dodal archeolog Jaromír Šmerda.

Jako první teď vědci zkoumají největší vzácnost – meč langobardského bojovníka s bronzovou hlavicí, který se dochoval téměř kompletní. Archeologové jej objevili na konci září společně se štítem a kopím v jednom z hrobů, který unikl pozornosti vykradačů. Langobardský bojovník byl kromě zbraní pohřben společně se svým koněm a psem, jednalo se pravděpodobně o aristokrata.

"Rozhodli jsme se, že ten meč budeme rekonstruovat. Přesně podle dobových technik vyrobíme kopii včetně dřevěné pochvy," řekl Martin Hložek.

Objev přepíše učebnice dějepisu

Předměty, které archeologové objevili, se zřejmě zaslouží o to, že se budou muset přepsat některé kapitoly učebnic dějepisu. Letopočty v nich uváděné totiž nesouhlasí se stářím věcí objevených v hrobech. "Doposud jsme na základě písemných pramenů předpokládali, že Langobardi odcházeli už od první půlky šestého století, ale je jasné, že tady museli zůstat mnohem déle – určitě je tam rozdíl padesáti až osmdesáti let," vysvětlil Jaromír Šmerda.

Jakmile nalezené předměty opustí laboratoř, plánují je archeologové představit veřejnosti na putovní výstavě věnované Langobardům.

Zkoumání nálezů v laboratoři
Zkoumání nálezů v laboratoři
Více fotek
  • Zkoumání nálezů v laboratoři autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/22/2195/219411.jpg
  • Hrob langobardského válečníka u Kyjova autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/20/1984/198333.jpg

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.