Zpravodajství Brno

Slovácký marihuanový Mičurin odhalen. Jeho rostliny dosahovaly výšky vánočního stromku

Velikost textu:

Uherskohradišťsko - Policie odhalila pěstitele nejkvalitnější marihuany, jaká kdy vyrostla ve Zlínském kraji. Muž ze Slavkova na Uherskohradišťsku vsadil na kvalitu a odborně křížil ty nejdražší druhy z dovozu. Jeho tajemství ale prozradili náhodně zadržení zloději.

Zabavená marihuana
Zabavená marihuana
Otevřít galerii
  • Zabavená marihuana autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Potřeby k výrobě marihuany si muž objednával přes internet autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Dolní Němčí a Slavkov - obce na Uherskohradišťsku autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

S ničím srovnatelným se policisté na Slovácku dosud nesetkali. Osmadvacetiletý finanční poradce z vesničky Slavkov ukrýval ve svém domě šlechtitelskou stanici. V ní hýčkal a křížil konopí, jehož semena si po internetu za stovky dolarů objednával z celého světa. Důmyslným zařízením udržoval ideální světlo, teplo a vlhkost. "Rostliny řízkoval, snažil se je vypěstovat tak, aby vydržely v našich klimatických podmínkách, nepodléhaly chorobám, měly kvalitní výnosy. O to bylo jeho počínání nebezpečnější," vysvětlil kriminalista Jan Dibďák.

Další čerstvě sklizené důkazy své vědecko-podnikatelské vášně schovával pachatel v budově v nedalekém Dolním Němčí - více než tři desítky mohutných svazků. Narkomani by koupili nejen listy, ale v tomto případě i šišky. Dohromady odhadem za půl milionu korun. "Jsou dobře prodejné, jedna šištička se prodává za 200 až 250 korun. Jsou nebezpečnější v tom, že člověk získá rychleji závislost, mají vyšší účinek díky THC," doplnil kriminalista Dibďák.

přehrát video
Bronislav Šabršula, Policie ČR v Uherském Hradišti, k případu

Pěstiteli hrozí až tříleté vězení. O rok méně pak dvojici zlodějů, kterým se za mimořádně silné kuřivo nechtělo platit, a tak se pro dvě rostliny veliké jako vánoční stromky vloupali. Jen díky jejich neopatrnosti všechno prasklo. "Policisté, kteří vykonávali dopravně bezpečnostní akci v obci Nivnice, si všimli podezřelého vozidla, z kterého čouhá kus rostliny. Vozidlo zastavili a podle charakteristického zápachu poznali, že se jedná o marihuanu," dodal šéf Policie ČR v Uherském Hradišti Bronislav Šabršula.

Zabavené zelené zboží nejspíš brzy poputuje do speciálního policejního skladu v Brně. A úplně na závěr do pece. O tom ale nejdřív musí rozhodnout soud.

Čerstvě sklizené stonky marihuany
Čerstvě sklizené stonky marihuany

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.