Zpravodajství Brno

Nahrávka, v níž odvolaný ředitel ZOO vyhrožuje svému nástupci, překvapila Hodonín

Velikost textu:
aktualizováno 1. 9. 2010 17:00

Hodonín - Do výhrůžek jak z mafiánských kruhů se zvrhly dozvuky výměny vedení v Hodonínské zoo. Na internetu se objevila nahrávka, na které se pravděpodobně bývalý ředitel zahrady Miroslav Frais netají tím, že je v jeho moci objednat zmrzačení svého nástupce. Na existenci nahrávky upozornil server Idnes.cz.

Odvolaný ředitel hodonínské zoo Miroslav Frais
Odvolaný ředitel hodonínské zoo Miroslav Frais
Otevřít galerii
  • Odvolaný ředitel hodonínské zoo Miroslav Frais autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Jaroslav Hyjánek autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Hodonínská zoologická zahrada autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Milana Grauová autor: TS Brno, zdroj: TS Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Miroslav Frais vedl hodonínskou zoo téměř třicet let a vybudoval z ní zahradu respektovanou odborníky. Za statisícové nesrovnalosti v hospodaření byl ale v květnu odvolán a později i obviněn policií. Prozatím ho nahradil zoolog Jaroslav Hyjánek. Na internetu zveřejněná nahrávka naznačuje, že se bývalý ředitel se změnou nesmířil. "To, že ze zoo půjde, to je jasný, ale jak půjde, to není jasný. Jestli půjde po zdravých nohách nebo zničených nohách a s rukama, to není jasný," říká doslova na zveřejněné nahrávce hlas podobný Miroslavu Fraisovi.

Výhrůžky směřují právě k novému řediteli, i ten je přesvědčen, že v nahrávce skutečně mluví Miroslav Frais. "Pro mě to byl šok. Pak jsem si ale řekl, že jak ho znám, je to snad jen takové plácání a není to schopen skutečně zrealizovat," uvedl současný ředitel Zoo Hodonín Jaroslav Hyjánek.

Nahrávkou se začala zabývat už i policie. "Záznam analyzujeme. Posoudíme, jestli nedošlo k naplnění skutkové podstaty trestného činu, ale také případnou autenticitu nahrávky a hlas toho, kdo na ní mluví," vysvětlil mluvčí PČR Hodonín Petr Zámečník.

Vyjádření Miroslava Fraise se nám dnes získat nepodařilo, nezvedal telefon, neodepisoval na zprávy a k zastižení nebyl ani doma.

Jednáním Miroslava Fraise se zabývají i jeho straničtí kolegové. Působí totiž ve veřejné funkci jako městský zastupitel. A i když v říjnových komunálních volbách nebude znovu kandidovat, pokud by se prokázalo, že na nahrávce skutečně mluví on, čekal by ho zřejmě i konec v hodonínské ODS. "Mluvím zatím jen za sebe, ale pokud by se prokázalo, že nahrávka je pravdivá, tak si myslím, že to není člověk, který by měl dál veřejně působit," řekla hodonínská starostka Milana Grauová (ODS).

Nového ředitele zoo vyberou hodonínští radní v polovině září. Konkurzu se  přes výhrůžky zúčastní i Jaroslav Hyjánek. Jestli se s ním o tento post utká Miroslav Frais, bude jasné nejpozději příští týden po rozlepení obálek s přihláškami.

Interaktivní audioprůvodce v hodonínské zoo
Interaktivní audioprůvodce v hodonínské zoo

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.