Zpravodajství Brno

Radnice nabídla pomoc lidem, které ohrožuje skalní převis, zaplatí geologický průzkum

Velikost textu:
aktualizováno 8. 6. 2010 10:19

Kuřim - Městská rada v Kuřimi nabídla pomoc lidem, jejichž domy se nacházejí pod skalním převisem. Reagovala tak na událost, která se stala po intenzivních deštích v polovině května. Na jeden z domů se sesunulo kus masivu a jen díky velkému štěstí v jeho prostorách nikdo nezahynul. Přestože byl kus zvětralé skály odstraněn, masiv může hrozit obyvatelům dál. Radnice tak obeslala asi osmdesát majitelů domů pod skálou, zda by stáli o geologický průzkum, který by jim odpověděl na otázku, zda je skalisko ohrožuje. Polovina z nich souhlasila. A neodmítnou ani případnou radniční pomoc při zajištění nebezpečného masivu.

Sesuv skalního masivu v Kuřimi
Sesuv skalního masivu v Kuřimi
Otevřít galerii
  • Sesuv skalního masivu v Kuřimi autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Sesuv skalního masivu v Kuřimi autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Skalní masiv autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Dvůr za domem autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Rozhodli jsme se pro tento krok z preventivních důvodů. Oslovili jsme obyvatele osmdesáti domů, který se problém více či méně týká. Naši nabídku přijali hlavně ti, kteří mají skálu skutečně přímo za domem. U nich provedeme průzkum," vysvětlil místostarosta Kuřimi Drago Sukalovský (KOL).

Pokud bude odpověď geotechniků pozitivní a řeknou, že je skála skutečně hrozbou, bude muset radnice spolu s majiteli domů hledat finance na zajištění skály. Ta totiž stojí na pozemcích majitelů domů a v případě Blanky Juračkové, na jejíž dům se zřítilo několik tun kamene, by sanace masivu stála až sto tisíc korun.

přehrát video
Týden paní Blanky Juračkové, jejíž dům zavalila v Kuřimi skála

"To jsou pro nás strašlivé peníze. Vůbec si nedovedu představit, kde bych na to vzala," vysvětlila Blanka Juračková. Zároveň ale připouští, že problém léta neřešila, dokud se nestala nešťastná květnová událost. A to i přestože vědela, že skála není v pořádku a že se z ní čas od času sypou úlomky kamenů.

Juračkové i dalším lidem snad pomůže alespoň částečně radnice. "Pokud zjistíme, že je skála skutečně ve špatném stavu, pokusíme se na její zabezpečnení získat dotace a nebo vypomoci z obecní kasy. Jde však o jejich pozemky a tak se budou muset postarat částečně také sami. Mnozí z majitelů domů pod skálou už masiv zabezpečili na vlastní náklady," dodal Sukalovský.

Geolog by měl skálu prohlédnout na podzim, až bude zbavena zeleného porostu a stromy listů. Pak se uvidí, co dál.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.