Zpravodajství Brno

Vykácení borového hájku bez trestu

Velikost textu:

Brno - Borovicový háj, který čítal přes čtyři stovky stromů, rostl na sídlišti v ulici Horníkově v Líšni přes 30 let. Loni v červnu je ale pokácela firma Net Development, která pozemek vlastní a plánuje na něm rozsáhlý developerský projekt. Proti kácení se už měsíce před tím stavěly desítky místních obyvatel a také ekologické organizace. Právě ekologové se s případem obrátili na Českou inspekci životního prostředí. Ta posléze zjistila, že firma pokácela o téměř sto borovic více, než měla v povolení.

Lidé protestují proti kácení borovic v Brně-Líšni
Lidé protestují proti kácení borovic v Brně-Líšni
Otevřít galerii
  • Lidé protestují proti kácení borovic v Brně-Líšni zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Po vykáceném borovém hájku v Brně-Líšni zůstala planina zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Borovice autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Brněnští inspektoři v červenci udělili majiteli firmy Ladislavu Smutnému pokutu v řádu několika set tisíc korun. Developer se ale proti rozhodnutí ČIŽP odvolal k Ministerstvu životního prostředí ČR, které  před nedávnem rozhodlo, že firma statisíce korun platit nemusí. V tuto chvíli totiž už platí nový zákon, podle kterého může majitel pozemku pokácet strom i bez povolení úřadů, pokud obvod kmenu nepřesáhne 80 centimetrů. Třicetileté borovice v Líšni tento limit nepřekročily. 

Spory o platnost stavebního povolení 

přehrát video
Vítězslav Polách, vedoucí oddělení ochrany přírody - Česká inspekce životního prostředí, Brno

Borovice sice už nikdo nezachrání, ale ekologové a místní obyvatelé teď bojují proti samotnému developerskému projektu na výstavbu bytového komplexu. Podle nich majitel firmy nemá platné stavební povolení.

Stanovisko Net Developement

Územní rozhodnutí pro výstavbu bylo Úřadem MČ Brno-Líšeň vydáno a platí, zrušeno bylo pouze rozhodnutí odvolacího orgánu (MMB). V současné době tak znovu probíhá odvolací řízení o vydaném územním rozhodnutí. Certifikát autorizovaného inspektora, nahrazující stavební povolení, je platný a zrušen nebyl, stavba byla na jeho základě již zahájena. Podotýkáme, že stavba je realizována na pozemku, který je nejméně 15 let určen územním plánem jako stavební pozemek.

Ekologické hnutí Nesehnutí se totiž ještě před vykácením háje obrátilo na Krajský soud v Brně, aby zrušil vydané územní rozhodnutí ke stavbě. Odvolací soud skutečně dal ekologům za pravdu, že líšeňský stavební odbor při řízení formálně pochybil a územní rozhodnutí zrušil, ale pozdě.  Odvolání ekologů totiž nemělo odkladný účinek, a tak ještě než soud zrušil územní rozhodnutí, firma si narychlo opatřila rovnou stavební povolení od tzv. autorizovaného inspektora, což je novinka stavebního zákona. Na základě tohoto dokumentu pak dostala od úřadů povolení borovice vykácet.

Ekologové si stojí za tím, že stavební povolení firmy Net Development nemůže platit. V tomto názoru je podpořil svým vyjádřením i veřejný ochránce práv Otakar Motejl.

Bytový komplex by měl Smutný začít stavět letos na jaře. Podle internetových stránkek, kde se celý developerský projekt prezentuje je třetina nabízených bytů již zarezervována. Za téměř padesát bytů firma inkasovala zálohy 100 tisíc korun na bytovou jednotku. Pro firmu Net Development je proto celá událost ukončená.

Ne tak ale pro ekologické sdružení Nesehnutí, které poslalo k soudu další sérii žalob – proti firmě, proti autorizovanému inspektorovi a líšeňskému stavebnímu odboru. Celé kauzy se ale zřejmě budou táhnout ještě dlouhé měsíce, a tak je možné, že než soudy rozhodnou, firma Net Development už komplex postaví. 

Stavební povolení neplatí, z parcely uděláme park, říkají zelení

Do kauzy se na začátku roku vložili i brněnští zelení. Ti chtějí situaci urychleně řešit prostřednictvím změny územního plánu.

Místo bytového komplexu by chtěli na Horníkově odpočinkovou zónu. Náměstek primátora Martin Ander chce návrh na změnu územního plánu předložit brněnskému zastupitelstvu co nejdříve.
„V tuhle chvíli ten pozemek není aktuálně zatížený nějakým platným územním rozhodnutím nebo stavebním povolením, takže si myslím, že je na místě se skutečně zabývat změnou územního plánu“ opakuje Martin Ander.

Soukromému investorovi, který už v tuto chvíli inzeruje prodej nových bytů, chce nabídnout například směnu pozemku.  Majitel pozemku ale podle vyjádření pro ČT z ledna o směně neuvažuje a pokračuje v přípravách na stavbu. Park je podle něj navíc součástí jeho developerského projektu. „V rámci výstavby bude provedeno i nové zazelenění v okolí školy a stávajících i nových bytových domů. Další zelená zóna pro občany Líšně vznikne rovněž v jižní části sídliště v rámci projektu regenerace veřejné zeleně. Z toho důvodu nemá opodstatnění návrh na změnu územního plánu, jak navrhuje strana zelených. Proto se domníváme, že uvažovat o případném majetkovém vypořádání je nedůvodné.“


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.