Zpravodajství Brno

Parkovací místa versus zahrádky v centru Brna

Velikost textu:

Brno - Letní zahrádky, nebo parkování? Těžký rébus teď stojí před radnicí městské části Brno střed. Kvůli stížnostem místních chce zakázat ty zahrádky u restaurací, které zasahují do parkovacích míst. Provozovatelé zahrádek, ale tvrdí, že tento krok parkování nepomůže, jim způsobí ztráty a neprospěje ani oživení centra.

Letní zahrádka v centru Brna
Letní zahrádka v centru Brna
Otevřít galerii
  • Letní zahrádka v centru Brna autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Letní zahrádky v centru Brna autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Letní idylka autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Už loni se kavárníci báli o své živobytí, poplatky za zahrádky chtěla městská část několikanásobně zdražit. Radnice nakonec ustoupila a židličky letních restaurací na svých místech zůstaly. Nový strach restauratérů tentokrát způsobily plány radnice vyvolané nedostatkem parkovacích míst.

"Komise se usnesla, že tam, kde jsou parkovací místa, nebudeme restaurační zahrádky povolovat," říká místostarosta městské části Ivan Kinzel (ČSSD). Pro restaurace, kterých se zákaz týká, by ale léto bez zahrádek mohlo být prý likvidační. Do centra podle nich letní posezení patří a jeho omezení parkování stejně nepomůže. "Na ulici jsou dvě letní zahrádky, které zabírají tři parkovací místa. Tři parkovací místa, my máme kapacitu kolem osmdesáti míst pro zákazníky na těch dvou zahrádkách, což dělá zhruba pět set osob denně, patnáct tisíc zákazníků, turistů, návštěvníků Brna středu za měsíc," diví se rozhodnutí radnice jedna z provozovatelek kaváren. 

přehrát video
Reportáž Ondřeje Schneidera o zahrádkách v centru Brna

Plánovanému opatření, možná překvapivě, příliš nefandí ani ti, kterým by mělo pomoci – tedy řidiči marně hledající v centru místo k zaparkování.
Provozovatelé restaurací proto chtějí ještě s vedením městské části jednat, moc času ale nemají, už ve středu bude rada rozhodovat, jestli novou vyhlášku schválí.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.