Zpravodajství Brno

Festival Cinema Mundi odstartoval, filmaři jej chválí

Velikost textu:

Brno - Cestu kolem filmového světa za 7 dní můžete zažít v Brně. Právě zde totiž včera večer odstartoval premiérový ročník Mezinárodního filmového festivalu Cinema mundi. K vidění bude to nejlepší ze světové kinematografie za rok 2009, což je projekt, který u nás nemá obdoby. V jihomoravské metropoli by se měl stát únorovou tradicí.

Festival Cinema Mundi v Brně
Festival Cinema Mundi v Brně
Otevřít galerii
  • Festival Cinema Mundi v Brně autor: TS Brno, zdroj: TS Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Jiří Králík autor: TS Brno, zdroj: TS Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Jan Kraus a Břetislav Rychlík na festivalu autor: TS Brno, zdroj: TS Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

První projekce nového filmového festivalu Cinema Mundi v multikině Velký Špalíček patřila americkému válečnému filmu Smrt čeká všude, který je mezi favority boje o Oscara.

Přehlídka neoficiálně začala v podvečer před zraky přibližně 200 Brňanů na náměstí Svobody. Poté se účastníci přesunuli do multikina na oficiální ceremoniál a první projekci. Přehlídka sází na uvolněnou atmosféru bez červených koberců a okázalých párty, předsálí zdobilo jen pár desítek nafukovacích balonků.

přehrát video
Reportáž ze startu festivalu Cinema Mundi

Do Brna už přijeli i někteří hosté, například chilský režisér Miguel Littín. Čeští herci a filmaři při zahajování nešetřili chválou. "Festivalům se jinak vyhýbám, ta česká smetánka mě většinou spíše rozesmává, ale tohle je výborný nápad," uvedl moderátor Jan Kraus. "Do Brna vstoupil svět," přisadil si herec a režisér Břetislav Rychlík.

Hlavní programový blok přehlídky je věnován snímkům, které jednotlivé státy světa vyslaly do boje o Oscara za nejlepší zahraniční film. Další projekce věnují pořadatelé například českým oscarovým filmům a dílu brněnského rodáka Elmara Klose, od jehož narození by letos uplynulo 100 let.

Ceny vstupenek na jednotlivé projekce v sálech Velkého Špalíčku činí 79 a 99 korun. Každý festivalový den ve 12:30 začínají dvě projekce, které mohou zájemci navštívit bezplatně. Přesný program je k dispozici na webových stránkách www.cinemamundi.info.

Zdroj: ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.