Zpravodajství Brno

Boj o přístroje brněnské "Úrazovky" končí smírem

Velikost textu:
aktualizováno 18. 1. 2010 19:33

Brno - Očekávaná soudní bitva o přístroje v Úrazové nemocnici se nekoná. Obě strany sporu, město Brno a ministerstvo zdravotnictví, se totiž snaží dohodnout. Spor o zdravotnické přístroje je pozůstatkem vyhrocené situace z konce roku 2008, kdy ministerstvo chtělo populární brněnskou úrazovku zrušit. Šéf státní Fakultní nemocnice Roman Kraus tehdy zároveň řídil i úrazovou nemocnici a smlouvou převedl její vybavení do majetku své nemocnice. Na základě této smlouvy musí úrazovka platit Fakultní nemocnici nájem ve výši skoro 2 miliony korun měsíčně.

Úrazová nemocnice Brno
Úrazová nemocnice Brno
Otevřít galerii
  • Úrazová nemocnice Brno autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • demonstrace zdravotníků autor: ČTK, zdroj: ČTK https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • lékařské přístroje autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Nechci, aby se dvě nemocnice v Brně mezi sebou soudily. Je to naprosto zbytečné. Chci, aby se to vyřešilo a jednou provždy smetlo se stolu," komentoval snahu vedení Brna o jednání s ministerstvem náměstek primátora Daniel Rychnovský (KDU-ČSL). Podle informací České televize teď město hledá vhodný majetek, který by za přístroje v Úrazové nemocnici se státem směnilo.

Spor o přístroje je pozůstatkem boje o Úrazovou nemocnici, při kterém přišla "Úrazovka" na základě vyhlášky ministerstva o statut traumacentra. A obě strany - Fakultní nemocnice Brno a Úrazová nemocnice Brno - od té doby stojí neúprosně za svým. "Ministr Julínek jako správný hospodář nechtěl bezplatně převést majetek a město je nestátní subjekt," vysvětloval Roman Kraus, bývalý ředitel Úrazové nemocnice. naproti tomu. "My považujeme ty přístroje za svůj majetek. Jsou to všechny přístroje nad 10 000 korun, dál je používáme," oponoval Karel Doležal, ředitel Úrazové nemocnice Brno.

Osobní vklad primátorova náměstka Rychnovského, někdejšího ředitele Nemocnice milosrdných bratří v Brně, tak snad skončí mimosoudní dohrou. "Na žádost žalované strany bylo jednání odročeno z účelem mimosoudního vyrovnání," potvrdila mluvčí Městského soudu v Brně Soňa Nováčková.

Rychnovského vůli jednat komentoval i náměstek ministerstva zdravotnictví Marek Šnajdr (ODS), který zároveň vymezil dobu, do kdy musí město řešení najít. "Podle našich informací stát nedá přístroje v Úrazovce zadarmo. Vedení města musí najít nějakou vhodnou náhradu, například nějaké zbytné pozemky nebo budovy, které by státním nemocnicím přišly vhod. Čas na dohodu vyměřený soudem je do konce února," dodal náměstek.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.