Zpravodajství Brno

Stavbě nádraží v Brně hrozí další zpoždění

Velikost textu:
aktualizováno 15. 1. 2010 16:09

Brno - Stavbě nového vlakového nádraží v Brně hrozí další zpoždění. Správa železniční a dopravní cesty (SŽDC) totiž požádala Jihomoravský kraj o výjimku z ochrany zvláště chráněných živočichů. Řízení ale může trvat až rok, při odvolání účastníků i déle. SŽDC o problému s absencí výjimky vědělo prokazatelně 11 měsíců, když soud v lednu 2009 zastavil z procesních důvodů územní řízení ke stavbě nádraží. Nic se však nedělo.

Hlavní nádraží v Brně
Hlavní nádraží v Brně
Otevřít galerii
  • Hlavní nádraží v Brně autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Železnice v Brně autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Na základě předchozího doporučení byla skutečně podána žádost o výjimku. V současné době je právně analyzována nutnost a opodstatněnost tohoto kroku a možné dopady na územní řízení. Bližší informace k této problematice poskytneme v pondělí," potvrdil informaci mluvčí SŽDC Pavel Halla. Společnost podala žádost společně s brněnským magistrátem. Ani primátor Roman Onderka (ČSSD) se ale k případu nechtěl blíže vyjádřit: "V prvé řadě si myslím, že je to otázka na investora. Já jen doufám a předpokládám, že veškeré náležitosti jsou natolik propracovány, že by nemělo dojít k tak razantnímu zpoždění jako v minulém období. To znamená rok a více," uvedl Onderka.

V projektu jde o čas, protože období, ve kterém může SŽDC požádat o finanční prostředky z evropských fondů, je velice krátké. Čerpání dotací je možné jen do roku 2013. Náklady na vybudování nového železničního nádraží a návazné investice jsou odhadnuty na 20 miliard Kč, výstavba měla podle původních plánů začít už v roce 2006 a skončit v roce 2015. Zatím se ale od roku 2007 staví pouze odstavné nádraží, které s kontroverzním projektem odsunu hlavního nádraží z centra Brna nesouvisí.

Rekonstrukce brněnské železnice

Projekt počítá s odsunem hlavního nádraží o zhruba 800 metrů na jih od stávající polohy v centru Brna, s čímž nesouhlasí řada odpůrců v čele se sdružením Děti Země, Stranou zelených a občanským sdružením Nádraží v centru. Polohu nového nádraží vybralo tehdejší vedení města už před deseti lety. V roce 2002 jej schválila také sociálnědemokratická vláda. V roce 2004 magistrát uspořádal referendum. Zúčastnila se ho ale jen čtvrtina voličů, a tak bylo hlasování neplatné, i když bylo více než 80 procent lidí proti odsunu.

Zdroj: ČT24, ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.