Zpravodajství Brno

Archeologové odkrývají v Pasohlávkách římský lazaret

Velikost textu:

Pasohlávky (Brněnsko) - U nádrže Nové Mlýny v blízkosti Věstonic a Mikulova odkrývají archeologové základy někdejšího polního římského lazaretu. Stavba v Pasohlávkách byla součástí rozsáhlého opevněného komplexu, který si ve druhém století za vlády císaře Marka Aurelia postavila u Jantarové stezky na kopci Hradisko desátá římská legie. Lazaret je největším zařízením svého druhu, které se z tohoto období dochovalo v oblasti na sever od Dunaje.

Objevení římského lazaretu
Objevení římského lazaretu
Otevřít galerii
  • Objevení římského lazaretu autor: Václav Šálek, zdroj: ČTK https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Objevování římského lazaretu autor: Václav Šálek, zdroj: ČTK https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Hradisko bylo za Marka Aurelia nejsevernější výspou římského impéria ve střední Evropě. Desátá legie sídlila na barbarském území, kde měla držet pod kontrolou germánské kmeny.

Konec s Novými Mlýny

Z původního lazaretu zbyly jen nepatrné základny. Důvodem jsou intenzivní pozemní práce, které byly před 30 lety spojeny s výstavbou vodního díla Nové Mlýny. Lazaret byl 60 metrů dlouhý a asi 45 metrů široký. Sloužil k léčbě a relaxaci stovek Římanů.

Vědci o jeho existenci věděli léta. Do odkrytí základů se ale pustili až nyní, a to v souvislosti s plánovanou výstavbou termálních lázní v Pasohlávkách. Archeologové budou usilovat o to, aby rekreační komplex připomněl také římskou historii. "Za pomoci dlažby nebo keřů v terénu lze zvýraznit místa, kde se nacházejí základy lazaretu," uvedl archeolog Balázs Komoróczy.

Římané na Mikulově 

Římské působení v oblasti současných Nových Mlýnů přibližuje expozice otevřená před dvěma roky v zámku v Mikulově. Příchozí v ní naleznou stříbrný vojenský krunýř, mince s vyobrazením císaře Marka Aurelia, cihly a střešní tašky se znakem desáté legie, nářadí a zbraně Římanů. Velkou raritou je hrob germánského náčelníka z této doby, který se u Hradiska našel.

Exponáty muzea
Exponáty muzea
Zdroj: ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.