Zpravodajství Brno

Želechovice, které se odtrhly od Zlína, volily zastupitelstvo

Velikost textu:

Zlín - V Želechovicích nad Dřevnicí, čerstvě odtržených od Zlína, už mají jasno, kdo novou obec povede. Celou sobotu hlasovali o složení svého zastupitelstva.

Volby do zastupitelstva v Želechovicích
Volby do zastupitelstva v Želechovicích
Otevřít galerii
  • Volby do zastupitelstva v Želechovicích autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Volby zastupitelstva v Želechovicích autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

K prvním komunálním volbám přicházeli občané Želechovic nad Dřevnicí se stejnou chutí jako k loňskému květnovému referendu o odtržení od Zlína. Chvílemi jich bylo tolik, že museli čekat, až se uvolní místa za plentami. "Od časného rána je velký zájem voličů. Hned v sedm hodin tady byl první," informuje předsedkyně okrskové volební komise Andrea Trávníčková.

Dvoutisícová vesnice má zhruba šestnáct set oprávněných voličů. Hlasovalo jich téměř sedmdesát procent. Na výběr dostali ze dvou kandidátek. "Na kandidátce jsou převážně lidé, kteří se o tu obec zasazovali, aby byla samostatná. Tak těm musíme dát hlas," říká jeden z voličů. "Rozhodně budou myslet na Želechovice víc než Zlíňáci," uvádí druhý. "Samozřejmě pro nás pro všechny je to závazek," přiznává lídr vítězné kandidátky Michal Špendlík.

přehrát video
Reportáž Luboše Dostála

Ustavující zasedání zastupitelstva s volbou starosty by se mělo konat 29. ledna. Do té doby ještě zůstane v čele obce správce stanovený ministerstvem vnitra. "Stále musím zabezpečovat činnost obce, nezbytné služby a jiné. Jako správce obce mohu také přijmout případné rozpočtové opatření," říká správce obce Želechovice nad Dřevnicí Vladislav Prokůpek. "Dál nás čeká zřízení příspěvkových organizací, abychom mohli převzít mateřskou školu a základní školu. Už teď zpracováváme strategický plán rozvoje obce, což je zásadní dokument pro možnost čerpání prostředků z dotačních titulů," informuje o prvních krocích nového zastupitelstva Michal Špendlík.

Dělení majetku se Zlínem ale nebude jednoduché. Hlavně toho movitého. Například sporem o auta želechovických dobrovolných hasičů, kteří je odmítli městu vydat výměnou za starší techniku, se stále zabývá policie i okresní soud.

Prosím, vyčkejte na načtení mapy, pokud se mapa nenačte, máte vypnutý JavaScript, nebo Váš prohlížeč nepodporuje Google mapy.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.