Zpravodajství Brno

Jízda králů zažívá výjimečný rok

Velikost textu:

Zlín - Kunovice na Uherskohradišťsku dnes ovládla Jízda králů. Hlavním aktérem dávného zvyku byl jedenáctiletý Miroslav Duda. Jízda králů zažívá výjimečný rok. Po šesti letech se současně pojede kromě Kunovic také ve Vlčnově a Hluku. To jsou jediná místa na Slovácku, kde se tento výjimečný fenomén podařilo uchovat do současnosti.

Oblékání krále
Oblékání krále

Chlapec pečlivě ustrojený v bohatém ženském kroji. Mirek Duda byl po celý den v obležení. Nejprve ženami při oblékání, po zbytek dne pak jednadvacetičlennou družinou. "Je to král bez statků a dvorů, bez královských pokladů. Proto jsme vás došli  starosto požádat, abyste nám dovolil po dědině vybírat," hlásá v Kunovicích jeden z členů královy družiny. "Jako královský symbol předávám králi tuto královskú šavlu," vítá krále zástupce Kunovic.

Růže v ústech, král celý den jen mlčí. Podle jedné z legend právě takto prchal český král před uherskými nájezdníky. Přesný původ jízdy králů se v kronikách vypátrat nepodařilo. V Kunovicích si zakládají na předvedení koní, ti kromě jezdců v sedle nesli také bezmála dva tisíce papírových růží. "Jedna z legend povídá, že to byla jakási hra na krále, protože každý synek měl doma koně a ta jízda králů byla předvedením umění, jak se o toho koně starají," říká místostarostka Kunovic Ivana Majíčková. "Je to něco překrásného, když vidíte ty šohaje na těch koních," neskrývá dojetí místní obyvatelka Ludmila Turčinková. 

Už za týden si podobnou užijí také ve Vlčnově a na začátku července pak v Hluku.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.