Zpravodajství Brno

Vlčnovem projela královská družina

Velikost textu:
aktualizováno 28. 5. 2007 18:25

Vlčnov - Ve Vlčnově dnes proběhla v pořadí již 198. Jízda králů. První písemná zmínka o jízdě mladých chlapců slováckou vesnicí pochází z roku 1808. O původu zvyku ale hovoří už středověké legendy – podle jedné to měl být akt přijetí chlapce mezi bojovníky, druhá zase odkazuje na útěk uherského krále Matyáše Korvína v ženském přestrojení po prohrané bitvě s českým panovníkem Jiřím z Poděbrad.

Vlčnovský král
Vlčnovský král

Králem roku 2007 se stal čtrnáctiletý Radim Podškubka. Tradice se obejít nedá – chlapec musí jízdu absolvovat v ženském kroji. Pro chlapce je to nezvyklý oděv, ještě že mu radí maminka a babička. "Prostě jak se chodí v ženském kroji, tak tak musí být nastrojený. Akorát, že nemá kordulu," vysvětluje Marie Prchlíková.

Královská družina vyrazila na čtyřhodinovou triumfální jízdu Vlčnovem krátce před polednem. Krále doprovázeli osmnáctiletí chlapci. Zatímco krále na dlouho umlčela růže v ústech, o zábavu se starala právě jeho družina. "Je z nich cítit hrdost na kroj, hrdost na zvyk, hrdost na místo, odkud oni pochází. To jsou věci v dnešním nepřehledném světě, které už nejsou úplně běžné," pochvaluje si starosta obce Jan Pijáček.

Jízda králů aspiruje na zápis na seznam nehmotného světového kulturního dědictví UNESCO. Jeho komisaři zkoumají odolnost zvyku vůči komercionalizaci, prakticky v utajení se ve Vlčnově pohybovali i letos.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.