Zpravodajství Brno

Skláři v Květné vyrábí pro Rusko

Velikost textu:
aktualizováno 8. 11. 2011 14:36

Květná (Zlínsko) – Moravské sklárny v Květné na Uherskohradišťsku nabírají druhý dech a desítky nových zaměstnanců. Na začátku roku se přitom nad tradičním podnikem vznášela hrozba konkurzu. Kritickou situaci ale pomohla obrátit velká zakázka z Ruska. 

Ruský trh si potrpí na luxusní skleněné výrobky
Ruský trh si potrpí na luxusní skleněné výrobky
Otevřít galerii
  • Ruský trh si potrpí na luxusní skleněné výrobky zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Skláři finišují se zakázkou pro Rusko zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Místní skláři jsou rádi, že mohou dál pracovat v oboru zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Skláři v Květné autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
přehrát video
NO COMMENT: Sklárny Květná

Rusko si potrpí na přepych a v tomto případě jde o sklo dekorované přímo zlatem. Co do rozsahu jde o zakázku, která měsíční obrat firmy navýšila o celou třetinu, což je v době, kdy sklářský průmysl válcuje krize, obrovské číslo. Zakázka zatím trvá od října do února a v tomto období musí skláři z Květné dodat na ruský trh až 150 tisíc skleněných výrobků měsíčně. To znamená obrat téměř 6 milionů měsíčně.

Ve sklárnách teď pracuje přes 150 lidí, přičemž pětadvacet z nich jsou úplní nováčci, kteří nastoupili teprve v uplynulých týdnech právě v souvislosti s obří zakázkou. A do naplnění požadované kapacity ještě pořád chybí nabrat 15 dalších zaměstnanců. Podle ředitele skláren Marka Mikláše ale zatím není problém získávat šikovné lidi přímo v obci Strání. Snad každý má totiž v rodině někoho, kdo dříve ve sklárnách pracoval a práci se sklem proto má v krvi.

Zakázka pro Rusko se připravuje
Zakázka pro Rusko se připravuje
Více fotek
  • Zakázka pro Rusko se připravuje zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/31/3010/300979.jpg
  • Pece ve sklárnách nevyhasly zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/31/3010/300978.jpg

Na začátku roku koupil zadluženou firmu majitel skláren Krystalite Bohemia ze Světlé nad Sázavou, udělal z ní dceřinou společnost a hlavně do ní "napumpoval" 30 milionů korun, které šly na splacení sociálního a zdravotního pojištění a také na dluhy dodavatelům. Od června už sklárny vykazují zisk a přestože v souvislosti se zadlužením ze začátku roku továrna skončí v mírně záporných číslech, budoucnost tradičního řemesla z česko-slovenského pomezí, které ještě před pár měsíci mělo opravdu namále, vypadá slibně a potvrzují to i další zakázky. Srovnatelně velká zakázka jako ta ruská se připravuje pro egyptský trh a právě dnes jednalo vedení společnosti o další zakázce s německým zájemcem.

Prosím, vyčkejte na načtení mapy, pokud se mapa nenačte, máte vypnutý JavaScript, nebo Váš prohlížeč nepodporuje Google mapy.

V souvislosti s nárůstem poptávky taky rostou plány na technické zlepšení stávajícího zázemí květenských skláren. V tuto chvíli je aktuální třeba výměna všech oken za 4 miliony korun, protože skrz ta stará, dřevěná, uniká spousta tepla, které je pro sklářský průmysl klíčové. Rozvoj skláren v Květné však podle majitele Lubora Cervy závisí na tom, jak se firmě bude dařit v pro skláře tradičně hubených měsících lednu, únoru a březnu. Vzhledem k rozjednaným zakázkám je však optimistou.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.