Zpravodajství Brno

Krizový scénář navrhuje, kde divadlo ušetří

Velikost textu:

Brno – Krizový scénář provozu Národního divadla Brno dnes donesl jeho ředitel Daniel Dvořák na brněnský magistrát. Vedení města musí na základě předložených variant rozhodnout, kde a jak divadlo ušetří. Instituce příští rok od města nejspíš dostane o pětinu méně dotací, pro divadlo to znamená hledat úsporu v řádech desítek milionů korun. Mezi navrženými variantami je i propouštění, celkem by mohla odejít až stovka zaměstnanců. Příznivci divadla se v každém případě musí připravit na dvacetiprocentní zdražení.

Janáčkovo divadlo
Janáčkovo divadlo
Otevřít galerii
  • Janáčkovo divadlo zdroj: Národní divadlo Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Demonstrující se začali scházet před Mahenovým divadlem zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Protest ND Brno zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • K demonstrantům se cestou připojovaly desítky dalších sympatizantů zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Národní divadlo Brno má dostat o pětinu menší dotace od města Brna. V rozpočtu divadla to znamená částku více než 41 milionů korun. Suma ovšem není konečná, dalších 15 milionů musí divadlo sehnat na zákonné navýšení platů zaměstnanců. Jak ale uvádí materiál Krizový scénář provozu NDB, který dnes ředitel divadla Daniel Dvořák předložil vedení města, suma, jež má divadlo ušetřit, "přesahuje částku, kterou by mohlo NDB ušetřit, aniž by se to projevilo na rozsahu a kvalitě činnosti divadla". 

Dvořák dnes předloží radním dvě varianty, jak divadlo plánuje ušetřit. První varianta počítá se zachováním stávajícího počtu zaměstnanců, kterých má v současnosti divadlo 630. Divadlo je schopno na provozních nákladech ušetřit čtyři miliony, což je ale pouhý zlomek požadované částky. Další náklady by pokryl desetimilionový provozní úvěr, úspora by tak jako tak byla jen 14 milionů. 

Tato varianta je relativně přijatelná i pro odbory, které se bojí propouštění. "Systémově by se dalo najít pár zaměstnanců, kteří by se dali přirozeným odchodem propustit," řekl Michal Pimek, který mezi odboráři zastupuje členy baletního souboru. "Já osobně jsem navrhoval variantu, která by počítala s odchodem 20 až 30 lidí, kteří by stejně šli do důchodu. Tato varianta ale nakonec nebyla zpracována," uvedl Pimek. 

  • Mahenovo divadlo
    Mahenovo divadlo zdroj: Národní divadlo Brno
  • Mahenovo divadlo
    Mahenovo divadlo zdroj: ČT24

Odbory se propouštění brání

Druhá varianta navrhuje propustit stovku zaměstnanců, divadlu by to přineslo úspory přes 21 milionů. Propouštět by s mohlo buď plošně na všech úsecích, nebo silně omezit úsek výroby vlastních dekorací a kostýmů. Odbory ale tuto variantu nepovažují za efektivní. "Podle nás se takto nedá ušetřit tolik peněz, kolik plánuje ušetřit pan ředitel. Myslíme si, že soukromé firmy si naúčtují stejně, nebo i více peněz vzhledem k platům, které jsou tady v divadle," komentoval Pimek návrh, že by kostýmy a dekorace pro divadlo zajišťovaly externí firmy. 

Třetí možnost, tedy propouštění členů operního souboru, která nedávno vyvolala velké protesty, už z návrhu vypadla úplně. Koaliční partneři ve vedení města se dohodli, že tuto možnost nepřipustí. Náměstkyně primátora Jana Bohuňovská (ODS), pod kterou oblast kultury spadá, se dnes k návrhům nechtěla vyjadřovat s tím, že si je musí nejprve prostudovat.

0Krizový scénář provozu NDB

Divadlu bude v roce 2012 chybět 41 384 000 Kč, dalších        15 000 000 Kč je potřeba na zákonné navýšení platů.

 

Varianta 1

- bez propouštění, zůstane všech 630 zaměstnanců

- na provozních nákladech lze ušetřit 4 miliony, což je jen 6,7%

- navýšení vstupného o 20%

- provozní úvěr 10 000 000 Kč, divadlo jej splatí do r. 2014

Varianta 2

- rozdíl mezi výnosy a náklady je 56 300 000 Kč

- na provozních nákladech lze ušetřit 4 miliony

- provozní úvěr 31 milionů, divadlo jej splatí do šesti let

- navýšení vstupného o 20%

- divadlo propustí k 1.3. 2012 stovku zaměstnanců, uspoří tím 21 300 000 Kč

- možné scénáře propouštění: Možnost 1 navrhuje rovnoměrné propouštění na všech úsecích, další možnost 2 nabízí reorganizaci výroby dekorací a kostýmů (propuštění 60 lidí) a k tomu plošné propuštění 55 dalších lidí. Možnost 3, tedy propuštění zejména členů opery, byla zamítnuta.

Zdroj: pracovní materiál Krizový scénář provozu NDB při snížení provozní dotace

 


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.