Zpravodajství Brno

Radovi se jihlavská premiéra vyvedla, Znojmo překvapilo v Teplicích

Velikost textu:

Jihlava, Teplice – Premiérové vítězství na lavičce Jihlavy zažil trenér Petr Rada. Vysočina pod jeho vedením porazila na domácí půdě Slovácko 2:1 a přerušila třízápasovou sérii bez výhry. Zároveň opustila poslední místo tabulky, kam padla Slavia, v níž Rada předtím působil. Dařilo se i fotbalistům Znojma, které do zápasu proti Teplicím nastoupilo aktivně a po dvaceti minutách šlo do vedení, které ještě do přestávky dokázalo navýšit. Ve druhé půli sice svým devátým gólem v sezoně stav korigoval Litsingi, vzápětí však Hrošovský upravil na konečných 3:1 pro hosty.

Radost fotbalistů Jihlavy v zápase se Slováckem
Radost fotbalistů Jihlavy v zápase se Slováckem

Léčba Radou zabrala, Jihlava proti Slovácku přerušila sérii bez výhry

Jihlavští fotbalisté po blamáži 0:5 v Příbrami z minulého kola platili divákům vstupné a majitelům permanentních vstupenek uhradili klobásu. Exreprezentační kouč na lavičce Vysočiny udělal oproti svému předchůdci v sestavě jen jednu změnu, místo Teplého se objevil Mikula.

Jihlavané se tlačili od začátku do koncovky, ale ve finální fázi buď chybělo přesnější zakončení, nebo přihrávka. První výraznější příležitost si tak vypracovali hosté. Kerbr v 29. minutě se ve vápně ocitl zcela sám, ale svůj pokus poslal vedle pravé tyče. Domácí však trestali hned ze své první vážnější šance.

Jungr se na levé straně uvolnil, poslal míč do vápna, kde ho tečoval nabíhající Janoš k volnému Markovi, který už jen míč dorazil do opuštěné hostující svatyně. Po 326 minutách tak ukončil jihlavské čekání na gól. Trenér Slovácka Habanec překvapil, když jen na lavičce nechal zkušeného obránce Tomáše Radu, jenž ještě v loňské sezoně působil právě v Jihlavě.

přehrát video
Studio fotbal - Dohráno

Defenzíva Slovácka nefungovala v první půli vůbec dobře, protože gólem skončila i druhá šance domácích. Šest minut před přestávkou Vaculík poslal míč ze standardní situace do vápna, ten se překvapivě dostal až k volnému Tlustému, který zvýšil náskok Vysočiny už na dvougólový rozdíl.

Po přestávce hosté přidali, ale vážnější šanci, která by vedla k ohrožení Blažkovy brány, si vytvářeli složitě. Jihlavané po hodině hry svoji hru směrem dopředu už omezili prakticky jen na rychlé protiútoky do rozhozené obrany Moravanů. V 64. minutě mohl zvýšit Harba, který se dostal do úniku po pasu Kolouška, ale jeho střela jen těsně minula pravou tyč branky Slovácka. Hosté toho využili a tlak proměnili ve snížení Valentou, který nedal šanci brankáři Blažkovi. Vyrovnání však už z převahy nevytěžili.

Vysočina Jihlava - 1. FC Slovácko 2:1 (2:0)

Branky: 36. T. Marek, 39. Tlustý - 72. Valenta. Rozhodčí: Bílek - Wilczek, Paták. ŽK: Josl - Košút, Mezlík, Valenta. Diváci: 2975. 

Jihlava: Blažek - Mikula, Tlustý, Krejčí, Josl - Jungr (86. Karlík), Jánoš (90. Přeučil), Koloušek, T. Marek, Vaculík (72. Kosak) - Harba. Trenér: Rada.

Slovácko: Melichárek - Šimko (86. Haša), Mezlík, Košút, Kuncl - Petr, Daníček (69. Rada), Valenta, Šumulikoski, Volešák (69. Havlík) - Kerbr. Trenér: Habanec.

Petr Rada (trenér Jihlavy): "Za stavu 1:2 jsem o výsledek strach měl. Tři tréninky, které jsme od mého příchodu absolvovali, byla tak krátká doba na to něco měnit, že jsme museli vsadit na zodpovědný přístup a nasazení. Z tohoto pohledu nemůžu klukům nic vytknout. Hráči se vydali ze všech sil, to je pro mě pozitivní. Jediné, co jsme změnili, bylo zahrávání standardní situace. To se vyplatilo před druhým gólem, kdy hosté zaspali. Před zápasem jsem komunikoval se staršímu hráči, abych se do toho prostředí v Jihlavě trochu dostal. Hráčům jsem prohru s Příbramí nepřipomínal, ale na předzápasovém tréninku bylo vidět, že jsou správně namotivování. Jsem rád, že to vyšlo, protože jsme všichni věděli, v jaké situaci jsme."

Svatopluk Habanec (trenér Slovácka): "Dnes jsme v Jihlavě podle mého ztratili body. Ve třech minutách prvního poločasu jsme nebyli koncentrovaní, dostali jsme dva góly, které rozhodly zápas, a velice nás to mrzí. Sice jsme v druhé půli byli lepší tým a zápasu by slušela remíza, ale doplatili jsme na to, že jsme sice měli vysoké držení míče, ale nic jsme z toho nevytěžili. Jihlava měla nového trenéra, bylo to o impulsu do hry, který Petr Rada přinesl."

Znojmo zaskočilo teplického favorita a odváží si vítězství 3:1

Zatímco v době nejlepších výsledků přišla do Teplic na utkání s Plzní skoro šestnáctitisícová návštěva, proti Znojmu dorazila desetina. A podobné to bylo i s výkonem domácích. Znojmo bylo od začátku výrazně lepší v pohybu i s důrazem v soubojích - po levé straně několikrát provětral domácí obranu záložník Crnkič, nic lepšího než nepřesné střely z dálky ale jeho akce nepřinesly. Po dvaceti minutách se ale radoval sám. Hrošovský prošel z pravé strany před vápno, jeho křížný pas pustil Okleštěk za sebe a Crnkič už mohl v klidu zamířit k tyči.

Hned vzápětí mohl vyrovnat teplický Salami, ale Litsingiho centr poslal ve skluzu těsně vedle tyče. To byl ale jenom záchvěv. Nejistotu domácích navíc zvýraznila absence levého obránce Kroba, kterého zaskakoval pravonohý stoper Hošek a obzvlášť na jeho straně se rodilo velké množství nepřesností. Proto ve 33. minutě trenér Ščasný sestavu úplně přeskládal a místo Hoška poslal útočníka Jindráčka, jenže ani to nepomohlo. Ve 41. minutě navíc Znojmo udeřilo podruhé. Na Oklešťkovo sklepnutí si naběhl po levé straně Vašíček, v plném běhu z rohu vápna vypálil a brankář Slavík jeho střelu neudržel.

Teplice - Znojmo
Teplice - Znojmo

Domácí na cestě do kabiny provázel pískot - a v ní potom zřejmě bouřlivá domluva trenéra Ščasného, který předtím prakticky pořád stál daleko před lavičkou a zuřivě gestikuloval. Jeho hráči se sice ve druhé půli dostali do mírného tlaku, ale ten byl dlouho neškodný. Jenže po hodině hry se začaly dít věci. Rozhodčí Proske nejdřív odpustil Znojmu penaltu za evidentní stažení Salamiho, v 72. minutě ji naopak domácím daroval: Hnaníček sice unikajícího Krátkého skluzem trefil, jenže podle televizních kamer těsně mimo vápno. Litsingi výhodu využil a nabuzení domácí najednou měli i herně navrch.

Jenže naděje na vyrovnání za chvíli zase zhasla: chybu v domácí rozehrávce vystihl Okleštěk, posunul na Hrošovského a ten z vápna zamířil přesně k tyči. Znojmo mohlo navíc vedení v závěru ještě pojistit, žádný z brejků se ale neujal.

FK Teplice - 1. SC Znojmo 1:3 (0:2)

Branky: 74. Litsingi z pen. - 21. Crnkič, 41. Vašíček, 76. Hrošovský. Rozhodčí: Proske - Moláček, Pochylý. ŽK: Ljevakovič - Lacko, Okleštěk, Crnkič, Odehnal. Diváci: 2250.

Teplice: Slavík - Matula, Jablonský, Klein, Hošek (33. Jindráček) - Litsingi, Ljevakovič, Táborský, Vachoušek (58. Krátký), Nivaldo - Salami. Trenér: Ščasný.

Znojmo: Hrubý - Hnaníček, Odehnal, Helísek, Mudra - Hrošovský, Nepožitek, Lacko (85. Buchta), Crnkič (71. Tomeček) - Vašíček (90.+2 Simerský), Okleštěk. Trenér: Duda.

Tibor Duda (trenér Znojma): "Byl to povedený zápas. Snažíme se hrát náš poctivý, jednoduchý fotbal, který v závěru sezony docela funguje. Spolupráce s trenérem Kalvodou probíhala v týdnu velmi dobře. On je hlavní trenér a tým jsme chystali v týdnu úplně normálně, jediný rozdíl byl v tom, že jsem to odkoučoval já."

Zdeněk Ščasný (trenér Teplic): "Udělali jsme si kaňku na tom našem výborném podzimu, ale tak to ve fotbale chodí. Nevstoupili jsme do zápasu vůbec dobře, dali jsme Znojmu hodně prostoru, špatně jsme bránili i útočili. Vůbec jsme si nevzali ponaučení z jejich výborných výkonů v poslední době. Druhý poločas už byl o něčem jiném, ale dlouho se nám nedařilo dát gól. Urazili jsme fotbalového boha, svým přístupem a nedůsledností."

Zdroj: ČT sport, ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.