Zpravodajství Brno

Brno je stříbrné. Basketbalistky finále ztratily až v prodloužení

Velikost textu:

Brno - Basketbalistky ZVVZ USK Praha získaly potřetí za sebou mistrovský titul. Ve čtvrtém ligovém finále v Brně zdolaly IMOS 80:73 po prodloužení a sérii vyhrály 3:1. Pro USK je to sedmý český a celkově patnáctý domácí titul.

Vítězky ženské basketbalové ligy ZVVZ USK Praha
Vítězky ženské basketbalové ligy ZVVZ USK Praha

USK se představil v kompletním složení i s americkou oporou Brunsonovou, o jejímž startu panovaly pochybnosti. Po vyrovnaném úvodu se brněnské basketbalistky, jež s přehledem dirigovala zkušená Horáková, prosazovaly přesnější koncovkou pod košem a byly jistější v obraně. Brunsonovou osobně hlídala Hanušová, která jí mnoho nedovolila.

Brňanky se opět zaměřily hlavně na obranu podkošových hráček, tak eliminovaly tlak soupeře. Pod vlastním košem sbíraly odražené míče, v útoku se jim ale doskakování proti americkým pivotkám vůbec nedařilo. V závěru první čtvrtiny získaly domácí hráčky osmibodový náskok, který ale po chybách ztratily.

přehrát video
BK Imos Žabovřesky - ZVV USK Praha

Basketbalistky USK zaspaly začátek druhého poločasu a chybami umožnily Brnu získat náskok až 12 bodů, ale ani ten tým čtrnáctinásobných šampionek neudržel. Po půlhodině hry měla hlavní opora domácích Horáková čtyři osobní chyby a trenér Jan Bobrovský ji stáhl ze hry. Hosté zvýšili důraz v defenzivě a soupeřkám nenechali volnost v zakončení. V závěru se rozstřílela Brunsonová, kterou už nemohly domácí pivotky Jurčenková a Ohldeová tolik střežit, neboť dohrávaly rovněž se čtyřmi fauly.

Devět minut před koncem Burgrová z trestných hodů vyrovnala a duel gradoval. Ještě 43 sekund před koncem vedlo Brno o bod 64:63, jenže po pátém faulu ztratilo dirigentku Horákovou. V závěru prodloužení se projevila absence Horákové. Brunsonová dvakrát vystihla špatnou souhru protivnic a po jejích sólových nájezdech získaly obhájkyně titulu v posledních dvou minutách rozhodující náskok.

Výsledek 4. finálového utkání:

BK IMOS Brno - ZVVZ USK Praha 73:80 po prodl. (18:14, 31:28, 48:44, 64:64)

Nejvíce bodů: Ohldeová 17, Abdiová a Pecková po 13, Jurčenková 11 - Brunsonová 25, Vaughnová 15, Zrůstová 10. Rozhodčí: Macela, Kučera, Vondráček. Trestné hody: 20/15 - 19/15. Fauly: 22:21. Trojky: 4:3. Diváci: 900. Konečný stav série: 1:3.

Konečné pořadí ŽBL v sezoně 2012/13:

1. USK Praha, 2. IMOS Brno, 3. Hradec Králové, 4. Trutnov, 5. VŠ Praha, 6. Valosun Brno, 7. VŠE Praha, 8. Slovanka MB, 9. Karlovy Vary, 10. Strakonice, 11. DSK Karlín, 12. Pardubice (Karlín a Pardubice hrají baráž).

Zdroj: ČT sport, ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.