Zpravodajství Brno

Kometa a Zlín kralují extralize

Velikost textu:

Brno – Při pohledu na extraligovou tabulku zaplesá srdce snad každého fanouška z jihovýchodu republiky. Letošnímu ročníku totiž po deseti odehraných kolech kraluje brněnská Kometa, za kterou jen s tříbodovou ztrátou číhá Zlín. Oba týmy navíc svými výkony z posledních duelů přivádějí tribuny do varu. Proč právě moravské celky zatím extralize dominují? Dnes budeme pozornost věnovat Kometě, zítra se zaměříme na Zlín. 

Jiří Trvaj potvrzuje formu z loňského play-off
Jiří Trvaj potvrzuje formu z loňského play-off

Žádný zápas bez bodu

Branka Jakuba Svobody čtrnáct sekund před koncem nedělního utkání znamenala pro Kometu primárně vítězství 2:1 nad Vítkovicemi. Zisk tří bodů měl ale svůj význam také kvůli upevnění prvního místa v tabulce extraligy, a především prodloužil neuvěřitelnou šňůru Brňanů, když i v desátém utkání sezóny dokázali bodovat. "Jejich výhodou je, že mají čtyři vyrovnané formace, všichni jsou bruslaři, silní hráči, a potom dominují v poslední dvacetiminutovce, kdy většina hráčů odpadne," kvitoval výkony Komety Jaromír Jágr.

Modrobílí v letošním ročníku dokonce překonali svou nejdelší bodovou sérii ze sezóny 2009/10. "Brno při hře věří svému systému. Většina mužstev to vydrží jen půl zápasu, například my jsme třetí třetinu proti nim odehráli už jen alibisticky, odhazovali jsme puky. Oni naopak věří, že vyhrají, a proto se jim daří," měl po zatím posledním zápase jasno vítkovický bek z NHL Roman Polák. Kometa navíc doposud nepoznala chuť porážky v základní hrací době, o což bude usilovat i v pátek, kdy k repríze loňské finálové série zajíždí na led Pardubic.

přehrát video
Hokej den poté

Silné třetí dějství

Brňané v letošní sezóně soupeře přehrávají hlavně v poslední třetině. Díky trefám právě v závěrečném dějství Kometa vybojovala  tři body v Chomutově a doma proti Kladnu. Ve třetí třetině Brňané nedokázali skórovat jen ve třech zápasech – se Zlínem, Litvínovem a Karlovými Vary. Co je ale snad ještě důležitější, až na utkání právě v Karlových Varech, ani v jednom ze zbylých devíti duelů neobdrželo Brno v posledním dějství branku. "Důvodem našeho úspěchu jsou čtyři vyrovnané čtyřky, které se točí, chodí střídavě na led. Tím pádem se tolik neunavujeme a využíváme toho, že ostatní týmy na rozdíl od nás unavené jsou," řekl o hlavní devíze Komety její nejproduktivnější hráč Jakub Svoboda.

V posledním měření sil proti Vítkovicím odehrála Kometa poslední dvacetiminutovku opět de facto one team show. Brankář Málek úspěšně zlikvidoval dvacet zásahů, na poslední trefu Jakuba Svobody ale nedosáhl. "První dvě třetiny jsme odehráli v klidu, dodržovali jsme to, co jsme si řekli. V poslední třetině jsme ale na začátku hráli ve třech, pak ve čtyřech a od té chvíle s námi Kometa dvacet minut točila," přiznal zklamaně i gólman Vítkovic Roman Málek.

přehrát video
Sestřih utkání Kometa Brno - Vítkovice

Jakub Svoboda září stejně jako Kometa

Spasitel Komety nosí na dresu číslo 61. Každý brněnský hokejový fanoušek ví, že se jmenuje Jakub Svoboda. Dvaadvacetiletý útočník totiž v novém ročníku září stejně jako Kometa. Svoboda dokázal totiž zatím v každém kole bodovat stejně jako jeho tým. Se čtrnácti kanadskými body za sedm gólů a stejný počet asistencí mu v extraligovém bodování patří čtvrté místo, na kterém se hřeje společně s Tomášem Plekancem. "Po působení v národním týmu na konci loňské sezóny jsem měl chvíli volno. Pak jsem se vrhl do letní přípravy, trochu jsem zamakal, projevilo se i to, že jsem o rok vyzrálejší," netajil radost z toho, že mu to do sítí soupeřů padá, Jakub Svoboda.

Hruška Svobodovi zdatně sekunduje

Nejproduktivnějšímu brněnskému útočníkovi ale zdatně sekunduje posila, která přišla na jih Moravy ze slovenské extraligy. Jan Hruška zaostává za Svobodou jen o jeden gól a jednu asistenci. Patří mu tak v extraligové konkurenci sedmá příčka. "Když máte čtyři vyrovnané lajny, tak je jedno, která je na ledě. Ve třetí třetině pak máme více sil než soupeř. Například Vítkovice hrály na pár obránců, kteří ale už ke konci nemohli, a my je tak ubruslili," popsal Jan Hruška.

Když k tomu přidáte trenérský rukopis Zdeňka Venery, skvěle chytajícího Jiřího Trvaje a vyprodanou domácí arénu, máte lídra extraligy. 


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.