Zpravodajství Brno

Chlapcům jsem poděkoval, smeká trenér hokejové osmnáctky

Velikost textu:

Břeclav – Na medaili nedosáhli, přesto si vysloužili uznání za výborné výkony. Úspěšné vystoupení hokejové reprezentace do osmnácti let na Hlinkově memoriálu v Břeclavi oceňuje i trenér výběru Luděk Bukač mladší. Český tým podle něj ukázal, že se může měřit se světovou špičkou.

Radost z rozhodujícího gólu proti Rusku
Radost z rozhodujícího gólu proti Rusku
Otevřít galerii
  • Radost z rozhodujícího gólu proti Rusku zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Češi dokázali ve druhé třetině proti Švédům srovnat na 1:1 zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Luděk Bukač zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • V klíčovém duelu porazil český výběr Rusko a postoupil do semifinále zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Zápas o třetí místo se Švédskem jste prohráli, ovlivní to vaše hodnocení turnaje?

Jsem rád, že jsme tady odehráli dobrý turnaj. Bohužel to na medaili nevyšlo, rozhodují maličkosti. Jsem spokojený, že jsme se srovnali se světovou špičkou, protože minulý rok jsme dostali od Švédů 5:1 a v šestnáctce taky. Tentokrát jsme měli ve druhé třetině dvě nebo tři dobré šance, které jsme nevyužili. Ten zápas už byl i o vůli. Utkání jsme tady sehráli hodně a jen se špičkovými soupeři. Neměli jsme ve skupině relativně slabší Slovensko nebo Švýcarsko, hráli jsme jen s těmi nejlepšími. Byli jsme překvapení, že máme ještě síly hrát takový hokej. V přesilovkách nám ale bohužel síla chyběla.

Rozhodly proti Švédům právě nevyužité přesilovky, které vám proti Kanadě vycházely?

Švédové hrají agresivní hokej a myslím, že jsme už opravdu neměli tolik síly, co bychom potřebovali. Klíčová byla švédská přesilovka, kdy puk trošku nešťastně trefil našeho brankáře do chrániče místo do lapačky. Myslím, že ten faul byl přísný, ale přesto jsme v naší přesilovce měli šanci, kterou jsme ale nevyužili. Švédi se pak dostali psychicky nahoru a ubránili to. Gól navíc v zádech vždycky pomůže.

Jak jste vystoupení na turnaji hodnotil bezprostředně po zápase?

Řekl jsem chlapcům, že jim moc děkuju za předvedenou hru, protože opravdu jsme neodehráli špatný zápas. Nejvíce jsme prohráli 5:2 s Kanadou, ale to utkání bylo vyrovnané a výkon byl celkově dobrý. Odehráli jsme na turnaji třeba špatnou třetinu, zápas ne.

I s ostatními výsledky na memoriálu panuje tedy spokojenost?

Prohráli jsme dvakrát o gól se Skandinávci, porazili jsme Rusy, Kanadu v přípravě a ve skupině i Spojené státy. Pro nás je důležité vědět, že s každým můžeme hrát. Ty chyby, co jsme dělali, snad v budoucnu na mistrovství světa už nebudeme opakovat.

V týmu chyběli hráči, kteří odešli do zámoří. Mají ještě šanci dostat se do týmu pro šampionát?

U nás je to věc výchovy a charakteru, bez kterého se hrát nedá. Myslím, že se o tom přesvědčili Rusové, kteří tady měli výborné hráče, ale ten charakter tam prostě nebyl. Mluvili jsme i s Američany, mají podobné problémy jako my. Teď jsme tu měli jádro družstva, které bude doplněno o tři zraněné špičkové hráče působící v Česku. Ze zámoří na mistrovství světa vezmeme pouze hráče, který bude charakterově v pořádku a bude se například i v Kanadě výrazně prosazovat. To znamená, že tam bude hrát v první pětce.

Výsledky týmu České republiky na Hlinkově memoriálu

ČR - Finsko       1:2

ČR - USA          5:2

ČR - Rusko        3:2

ČR - Kanada      2:5

ČR - Švédsko    1:2

Zdroj: ČT Brno

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.