Zpravodajství Brno

Mám nový cíl – v elitní kategorii chci příští rok dominovat, říká biketrialista Kolář

Velikost textu:

Blansko – Po sedmnácti letech dokázal blanenský biketrialista Václav Kolář vybojovat v seriálu mistrovství světa pro Českou republiku medaili v elitní kategorii. Jednadvacetiletý český reprezentant si navíc splnil sen, ve všech třech závodech dokázal vystoupat na bednu. Hned na úvod ve Francii skončil dokonce na nejvyšším stupínku a dokázal porazit i největší hvězdu současného biketrialu Daniho Comase. V Katalánsku přidal Kolář třetí místo a svůj triumf zpečetil v Itálii, kde zkompletoval svoji medailovou sbírku ziskem stříbra. Na osminásobného světového šampióna Comase, a tedy i na mistrovský titul ztratil český biketrialista pouhé dva body. Svému katalánskému rivalovi ale Kolář vzkazuje: "Stříbro mě motivuje, příští rok budu ještě víc makat a elitní kategorii chci tentokrát vyhrát."

Václav Kolář si v Itálii vyjel druhé místo
Václav Kolář si v Itálii vyjel druhé místo
Otevřít galerii
  • Václav Kolář si v Itálii vyjel druhé místo zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Český reprezentant skončil ve všech třech podnicích na bedně zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Václavu Kolářovi se povedla v Itálii především druhá jízda zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Po zlatu z Francie a bronzu z Katalánska přidal blanenský biketrialista v Itálii stříbro zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Jediný jezdec na stupních vítězů ve všech mistrovských podnicích

Dokázal jste po dlouhé době vybojovat pro český biketrial obrovský úspěch. Odpovídá konečné umístění v seriálu mistrovství světa vašim představám?

V minulosti jsem dokázal vybojovat už pět světových titulů v mládežnických kategoriích, ale s letošními úspěchy mezi elitou se to nedá srovnat. Z konečné stříbrné příčky mám obrovskou radost. Nejvíc mě těší výhra ve Francii, tam jsem zajel životní závod. Po třetím místě v Katalánsku jsem věděl, že pokud dobře zajedu i v Itálii, bude to stačit na bednu.

Nejel jste ale právě v posledním závodě v Itálii pod tlakem? Přece jen jste musel vědět, že pokud předvedete dobrou jízdu, budete v mistrovském seriálu jediným jezdcem, který dokázal v každém podniku vystoupat na stupně vítězů?

Doposud jsem skončil v elitní kategorii pátý před třemi lety, takže nějaký tlak jsem určitě cítil. První kolo se mi při italském podniku nevyvedlo úplně podle představ a měl jsem strach, že v umístění nedopadnu nejlépe. Do druhého kola jsem nastupoval s tím, že musím předvést maximum. Vyšlo to, takže ta radost v cíli byla obrovská. Druhé místo byl od začátku můj cíl, který jsem splnil.

přehrát video
No comment: Jízda stříbrného Václava Koláře v Itálii

Na bedně jsem skončit chtěl, stříbro jsem ale nečekal

Zisk stříbrné medaile z Itálie potvrdil váš triumf v celkovém pořadí seriálu, kde jste skončil na skvělé druhé příčce. Je zisk druhého místa v elitní kategorii nad vaše očekávání?

Tak vysoké umístění jsem asi nečekal. Před sezónou jsem si stanovil cíl umístit se na bedně. O to se mimochodem snažím už pět let – až letos se mi to konečně podařilo. Dokázal jsem za sebe odsunout takové soupeře jako je Raul Gutierrez, to je obrovský úspěch.

Z osmého titulu mistra světa se radoval Daniel Comas. Letos jste ho ale na závodní dráze dokázal porazit, přece jen věkový rozdíl mezi vámi je deset let a vy mu už teď šlapete na paty. Jak vidíte vaše šance mu v budoucnu titul šampióna uzmout?

Dani Comas si celkové vítězství vybojoval zaslouženě. Pro mě je to stále jiná liga i přesto, že ve Francii se mi podařilo vyhrát a porazit i tak skvělého jezdce. To jsem vůbec nečekal a měl jsem z toho velkou radost. Uvidíme, jestli Dani pojede i v dalších sezónách a jak na tom bude výkonnostně.

Před Koláře se v celkovém pořadí dokázal dostat jen Dani Comas
Před Koláře se v celkovém pořadí dokázal dostat jen Dani Comas
Více fotek
  • Před Koláře se v celkovém pořadí dokázal dostat jen Dani Comas zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/39/3852/385103.jpg
  • Václava Koláře vede ke skvělým výkonům i mohutná podpora fanoušků zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/39/3851/385099.jpg
  • V letošním ročníku dokázal Kolář porazit i největší hvězdu Daniho Comase zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/39/3851/385090.jpg
  • Po zlatu z Francie a bronzu z Katalánska přidal blanenský biketrialista v Itálii stříbro zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/39/3851/385086.jpg

Příští rok chci mezi elitou skončit na nejvyšším stupínku

V Katalánsku před vámi skončil váš nejlepší kamarád David Herka, který v celkovém pořadí obsadil čtvrtou příčku. Kdyby vás v tomto podniku nepředčil, mohl jste brát titul mistra světa. Mrzelo vás to?

Tenkrát mě David o bod porazil, měl jsem ale zajet lépe – pak bych skončil před ním a titul by byl můj. Takže určitě mě to trochu mrzelo. Dani mu dokonce v Itálii děkoval, naštvaný na něho ale rozhodně nejsem.

Když jste na letošní úspěch čekal celých pět let, může vás to posunout ještě výš?

Každopádně úspěchy v letošní sezóně jsou pro mě velkou motivací. Příští rok na sobě ještě víc zamakám a splnění prvního cíle vystoupat letos na bednu mě nakoplo ke stanovení další mety. Alespoň jeden rok bych chtěl mistrovství v elitní kategorii vyhrát.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.