Zpravodajství Brno

I přes prohru bude Berdych na olympiádu připraven, říká trenér Navrátil

Velikost textu:

Prostějov – Trenér Jaroslav Navrátil, který nejlepšího českého tenistu vedl jako trenér a také jako daviscupový kapitán, zůstává i po wimbledonském vyřazení Tomáše Berdycha v prvním kole klidný. Spíše než varovným signálem bylo prý vítězství Lotyše Gulbise souhrou náhod a potvrzením zlepšené formy tohoto mladého hráče.

Tomáš Berdych v zápase s Lotyšem Gulbisem
Tomáš Berdych v zápase s Lotyšem Gulbisem

Kde vidíte příčiny Tomášova nečekaného vyřazení?

Určitě je to překvapení Wimbledonu, nicméně když známe Gulbise jako hráče, tak on má strašně velký potenciál. Vloni byl na jednadvacátém místě žebříčku. Říká se o něm, že z něj bude hráč do dvacítky, takže to byl velice těžký soupeř na první kolo. Tomáš prohrál ve třech tie-breacích a samozřejmě vždycky v tom tie-breaku udělal jednu chybu, která ho bohužel stála nakonec zápas. To určitě překvapení bylo.

Tři mečboly se Tomášovi podařilo odvrátit, zafungovala potom psychika?

Myslím, že psychicky je Berdych velmi odolný hráč. Rozhodoval ale servis a Gulbis ani v jednom momentu neudělal žádnou zbytečnou chybu. To Tomášovi v žádném případě nepomohlo, a Gulbis si tak zápas dohrál podle sebe.

Tomáš Berdych s kapitánem Navrátilem
Tomáš Berdych s kapitánem Navrátilem

Tomáš Berdych vypadl v posledních letech na grandslamech v prvním kole už několikrát, je to jen náhoda?

Jde vyloženě o shodu okolností. Gulbise jsem v letošním roce viděl na turnajích třikrát, nemohl se najít a prohrával i na challengerech. Málokdo tak mohl čekat, že porazí právě Berdycha na Wimbledonu. V tomto utkání podal ale velice dobrý výkon. Hrál odvážně, jeho servis měl rychlost dvě stě kilometrů. Dal plno es i ve druhém servisu s zápas dohrál zcela ve své režii. V daný moment byl na kurtě lepší a vyhrál zaslouženě.

Speciální příprava na první kola tedy Tomášovi nepomůže?

To si rozhodně nemyslím. Tomáš předtím hrál exhibice, trénoval na trávě, připravoval se dobře. Rozhodlo to, že soupeř je talentovaný a los byl tak velmi těžký. Gulbis se v budoucnu může dostat na žebříčku mnohem výše.

Může mít vyřazení nějaké následky na Berdychovu formu krátce před olympiádou?

Určitě to má psychický dopad, ideální to rozhodně není. Na trávě si Tomáš samozřejmě věřil. V poslední době tam uhrál skvělé výsledky a taky se na ni dobře připravoval. Nyní bude mít samozřejmě pár týdnů pauzu, takže určitě to jeho sebevědomí nepomůže. Je ale zkušeným hráčem, je mu už dvacet sedm let. I z minulých nezdarů v prvních kolech se rychle vzpamatoval, takže se určitě dobře připraví na olympiádu i na zbytek sezóny.

 


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.