Zpravodajství Brno

Bárta prý nemá problém s Kreuzigerem na OH spolupracovat

Velikost textu:
aktualizováno 25. 6. 2012 19:40

Praha - Včerejší mistrovství republiky rozhodlo, že v silničním závodě cyklistů bude na olympijských hrách reprezentovat Českou republiku podle očekávání Roman Kreuziger a s ním také Jan Bárta. Jeho nominace vyvolala bouřlivé reakce, především Kreuziger se hlasitě ohrazoval proti Bártově nominaci. Ten kritiku odmítá.

Jan Bárta (vpravo) na Giru
Jan Bárta (vpravo) na Giru

"Snad bylo během závodu vidět, kdo s kým je schopen si pomoci a kdo ne. Doufám, že je silniční komise rozumná a vyšle mě a 'Štybyho'. Nejradši bych jel do Londýna s ním. I když je na silnici krátce, má v balíku veliký přehled a určitě bychom si pomohli. S Bártou je pomoc nemožná," prohlásil Kreuziger, který je českou jedničkou na silnici v posledních letech. Bárta se letos blýskl druhým místem v horské etapě Gira.

Ten ale tvrdí, že s Kreuzigerem nemá problém spolupracovat. "Jsem ochotný s ním spolupracovat. Nemám s tím problém," prohlásil  Bárta.

O Bártovi se nelichotivě vyjádřil i bývalý cyklokrosový šampion Zdeněk Štybar, kterého si přál Kreuziger na olympiádu jako svého parťáka. "Myslím, že jsme s Raboněm, Kreuzigrem a bratry Velitsovými udělali skvělý závod. Ale mrzí mě, že v něm byli i takoví 'borci', kteří se mi smáli do tváře a nespolupracovali s námi. Mluvím o panu Bártovi, který nakonec jede na olympiádu," uvedl Štybar, který se do olympijského minitýmu nevešel.

"Samozřejmě o všech těch věcech vím. Myslím ale, že to do sportu nepatří, tak bych to nerad rozebíral a nějak více komentoval," uvedl Bárta. Na olympijský start se sedmadvacetiletý jezdec německé stáje NetApp už teď moc těší. "Olympiáda je snem každého sportovce a pro mě byla olympijská nominace vynikající zprávou, za kterou jsem hrozně rád. Je to něco extra, když člověk může hájit české barvy," řekl Bárta.

přehrát video
Na olympiádu jedou Kreuziger s Bártou

Jaká bude jeho případná Kreuzigerova spolupráce s Bártou, zůstává otázkou. "Respektuji rozhodnutí svazu, i když nic nemění na tom, že bych raději jel se Zdeňkem (Štybarem). Jsme však dospělí," řekl Kreuziger. Očekává, že svoji roli sehraje i trenér René Andrle. "Bude i jeho úkolem, abychom k sobě případně našli cestu," dodal Kreuziger, jenž ještě před zveřejněním nominace prohlásil, že spolupráce s Bártou je nemožná. 

Osobní cíl konkretizovat nechtěl. "Má to svůj čas. Chci především odjet co nejlepší závod a podat co nejkvalitnější výkon, abych mohl odjíždět s čistým svědomím," řekl Kreuziger. Kromě Cavendishe očekává útok na medaile především od Belgičana Philippa Gilberta a Slováka Petera Sagana. "Má skvělou sezonu, ale také náročnou a otázkou je, zda stihne nabrat síly," přemítal Kreuziger.

Na olympiádu by měl závodník stáje Astana, kde mu po sezoně končí smlouva, jet už s klidem ohledně své budoucnosti. "Mám určité náznaky, že Astana o mě i nadále stojí, ale vše řeší můj manažer. Před olympiádou bych měl mít jasno, ale to jsem původně měl mít už při Giru. Uvidíme. Stejně o tom podle smlouvy nemohu mluvit před 1. srpnem," uvedl. 

Zdroj: ČT sport, ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.