Zpravodajství Brno

Startuje předkolo play off; Zlín hostí Třinec, Brno vyzve Kladno

Velikost textu:

Brno/Zlín - Úvodními zápasy odstartuje dnes předkolo play off hokejové extraligy. Vyřazovací část sezony, na kterou se nejvíce těší nejen fanoušci, ale i samotní hráči, načnou v domácím prostředí Zlín proti obhájci titulu Třinci a Brno s Kladnem. Hned zítra jsou pak na stejných stadionech na programu i druhé zápasy sérií, jež se hrají na tři vítězná utkání.

Utkání Zlín - Třinec
Utkání Zlín - Třinec

Zlínu proklouzl v samém závěru základní části extraligy mezi prsty přímý postup do play off. "Měli jsme i trochu smůly. Ale už se k tomu nevracíme," poznamenal kouč Rostislav Vlach, který bude mít k dispozici kompletní kádr. Zásahy do sestavy oproti posledním zápasům budou minimální.

Na internetových stránkách Zlína 56 procent fanoušků věří v postup Třince. "Pro nás je i toto hlasování motivací. Třinci zůstalo celé jádro základní sestavy z loňské mistrovské sezony. Myslím si také, že nejsme v sérii favoritem. Tato role je vždycky těžká," řekl Vlach.

Zkušený obránce Martin Hamrlík považuje za malý zázrak, že Zlín s vizitkou nejhůře střílejícího týmu v základní části a pasivním skóre bojoval o přímý postup do play off. "Hlavně se musíme dát po nedělní prohře v Brně rychle dohromady. Nedáváme příliš mnoho gólů, proto se musíme věnovat intenzivně dokonalé obranné taktice. Zkusíme prostor před naší brankou co nejvíce utěsnit," naznačil možnou taktiku Zlína Hamrlík.

Třinec se se Zlínem ve vyřazovací fázi extraligy naposledy střetl před osmi lety a z postupu do semifinále se tehdy radovali Berani. Favoritem není obhájce titulu ani teď, na mistrovskou formu z minulé sezony dnes Oceláři mohou jen tiše vzpomínat a i v sezoně se Zlínem třikrát prohráli. Zajímavou postavou letošních vzájemných bitev byl dřívější brankář Ocelářů Luboš Horčička, který má dodnes v Třinci trvalé bydliště, a právě ve Werk Aréně Zlínu vychytal dvě výhry.

"Zlín je nepříjemný soupeř, který hraje důsledně z obrany," řekl lakonicky trenér Ocelářů Jan Tlačil. Slezané mají letos tragickou bilanci domácích zápasů, a proto by jim nemuselo vadit, že sérii zahajují venku, kde byli v základní části naopak čtvrtí nejúspěšnější. "My takhle ale nekalkulujeme. Chceme se co nejlépe připravit a postoupit dále," dodal Tlačil. Zatímco celou sezonu třinecký tým sužovala zranění, do play off jde v plné síle.

Utkání Brno - Kladno
Utkání Brno - Kladno
Více fotek
  • Utkání Brno - Kladno autor: Igor Šefr, zdroj: ČTK https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/31/3081/308011.jpg
  • Utkání Brno - Kladno autor: Igor Šefr, zdroj: ČTK https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/31/3081/308009.jpg
  • Brno - Kladno autor: Igor Šefr, zdroj: ČTK https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/33/3232/323142.jpg
  • Utkání Brno - Kladno autor: Igor Šefr, zdroj: ČTK https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/31/3081/308006.jpg

Brněnská Kometa postoupila do play off po dlouhých pětadvaceti letech a po úspěšném závěru základní části se hráči netají přáním probojovat se co nejdále. První v cestě stojí Jihomoravanům Kladno, které považuje trenér Komety Zdeněk Venera za překvapení extraligy a současně za velmi těžkého soupeře. Brňané Kladno porazili v sezoně na domácím ledě dvakrát shodným výsledkem 1:0.

"Ani jednou se nejednalo o naše drtivé vítězství, ale o velký boj. Toto očekávám i v nadcházející sérii. Silnou stránkou mladého kladenského týmu je výborné bruslení. Důležitou oporou je zkušený útočník Patera, jenž dokáže při přesilovkách šikovně najít vhodně postavené spoluhráče. O výsledku rozhodne osobní vklad každého hráče," uvedl Venera, který má k dispozici kompletní kádr.

"Play off je nevyzpytatelné. Patří k němu také krvavé šrámy, naraženiny, bodyčeky i důrazné souboje. Zažil jsem už v kariéře hodně play off. Pokaždé je výsledek nevyzpytatelný. Jen jednou jsem se setkal s hráčem, který prohlásil, že je přesvědčen o vítězství svého týmu. Byl to v zámořské NHL Mark Messier. Jeho tým tenkrát vyhrál 4:3 a Messier dal tři góly," uvedl s humorem brněnský útočník Róbert Petrovický.

Kladenští sahali dokonce po přímém postupu do čtvrtfinále, ale nakonec si ho musí vybojovat v předkole, navíc začínají venku. "Tím, že jsme skončili pod Kometou, musíme alespoň jeden zápas vyhrát na jejich ledě a být úspěšní doma, pokud chceme postoupit. A to my chceme, takže se pokusíme vyhrát tam už teď na začátku alespoň jeden zápas," uvedl kouč Zdeněk Vojta.

Kladno nasypalo doma Kometě ve dvou utkáních celkem 11 branek, ale v obou duelech v moravské metropoli vyšlo naopak střelecky zcela naprázdno. "Tu dobrou defenzivu z těchto zápasů bychom rádi zopakovali, ale musíme nějaké góly dát, pokud chceme vyhrát," připomněl Vojta. Očekávaná bouřlivá atmosféra prý vadit nebude. "To je pak oslava hokeje, ne překážka," dodal Vojta. Postrádá zkušeného beka Tomana, jehož nepustí na led pravděpodobně na delší dobu potíže se zuby.

Zdroj: ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.