Zpravodajství Brno

Dva jihomoravské týmy bojují v Evropě, každý na jiné frontě

Velikost textu:

Břeclav, Hodonín – Dva nejlepší tuzemské týmy stolních tenistek jsou pravidelným účastníkem evropských soutěží už několik let. Zatím vždy startovaly v mezinárodní Superlize, té ale letos zůstal věrný pouze SKST Mart Hodonín, jihomoravský rival MSK ČP Gumotex Břeclav neodolal vábení Ligy mistryň.

Lenka Harabaszová je dvojkou Břeclavi
Lenka Harabaszová je dvojkou Břeclavi
Otevřít galerii
  • Lenka Harabaszová je dvojkou Břeclavi zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Kristýna Mikulcová potrápila Rumunku Dodeanovou zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Daniela Dodeanová ve Valticích oba zápasy vyhrála zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Lenka Harabaszová vyšla proti Ströcku naprázdno zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Na tu měl přitom jako český šampión nárok Hodonín, účasti se ale dobrovolně vzdal, a právo startu tak přešlo na loni stříbrný tým z Břeclavi, který projevil ambice vyzkoušet profesionálnější soutěž. "Naše holky jsou z této soutěže i trošku nervózní, když nastupují proti světovým hráčkám, mají pocit, že musí hrát světové míče,a někdy přitom stačí jen vrátit míček na stůl," vysvětloval s nadhledem respekt z Ligy mistrů břeclavský trenér Petr Nedoma.

Kvůli přísným pravidlům pro místo konání hraje Břeclav své domácí zápasy v hale ve Valticích. V té ale diváci semifinále určené pro dva nejlepší celky skupiny zřejmě neuvidí. Zatím totiž ve všech kolech Břeclavanky prohrály, naposledy 1:3 na zápasy s rakouským Ströckem, který má ve svém středu nejlepší evropské hráčky. "Byla to kvalitní škola pro naše děvčata, viděli jsme i jedno naše vítězství, kterého si určitě cením. To, že jsme si s takovým týmem mohli zahrát, je cenné přesto, že jsme prohráli," byl i přes prohru spokojený Nedoma.

Teoreticky by postup Břeclavi mohlo zajistit už jen vítězství 3:0 s maďarským Budaörsi SC. Stejný tým je shodou okolností také soupeřem Hodonína v Superlize. Tam tabulku vede právě před jihomoravským celkem. Převahu Maďarek ukázalo i poslední vzájemné měření sil v úterý večer v Hodoníně. "Je to pro nás skvělý trénink a především příprava na domácí play off, důležitá je i česká extraliga, kde se nám letos taky nedaří, takže i na tu se musíme soustředit a právě zápasy proti takovému týmu jsou skvělou přípravou," popsala hodonínská opora Alena Vachovcová. Ze sedmi zápasů dokázala jediné vítězství proti Budaörsi urvat Kateřina Pěnkavová, která porazila srbskou legionářku Emu Rečko. "Nepočítaly jsme s takovou velkou prohrou, aspoň jsme se chtěly pokusit o remízu, ale bohužel naše naděje ukončila už čtyřhra, kdy jsme vedly a nakonec prohrály," hledala příčiny neúspěchu Vachovcová.

Z Hodon0ína do Londýna         

V Hodoníně svoji kariéru začínala i současná nejlepší česká stolní tenistka Iveta Vacenovská. Pětadvacetiletá hráčka v současné době nastupuje za rakouský klub ASKÖ Linz – Froschberg. Ve světovém žebříčku patří někdejší juniorské mistryni Evropy čtyřiapadesáté místo. Od května si může začít žít svůj olympijský sen, právě díky postavení v žebříčku se totiž kvalifikovala na hry do Londýna. Další čeští reprezentanti ji mohou doplnit teprve na základě výsledků v kvalifikacích.

Který tým v Evropě načerpal více zkušeností, to ukáže domácí extraliga, v té se zatím lépe daří Břeclavi. Týmům z jihu Moravy by ale jejich převahu chtěl letos narušit severní soupeř. Frýdlant nad Ostravicí totiž s jedním odehraným zápasem navíc zatím tuzemskou soutěž vede.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.