Zpravodajství Brno

Letošní ročník Zlatého oříšku ovládly dívky

Velikost textu:

Sedmnáctý ročník soutěže Zlatý oříšek, která podporuje mladé talenty, vyvrcholil
v neděli 6. prosince 2015 v brněnském studiu České televize Typos. Záznam z tohoto slavnostního předávání cen deseti nejšikovnějším dětem se bude již tradičně vysílat v rámci svátečního programu 1. ledna 2016 na ČT2 od 13:50 hodin. 

Zlatý oříšek
Zlatý oříšek
Otevřít galerii
  • Zlatý oříšek zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/68/6746/674557.jpg?1450186512
  • Zlatý oříšek zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/68/6746/674558.jpg?1450186535

"Každý ročník je něčím specifický a to je na tom to kouzelné. Ten letošní zcela ovládly dívky," uvádí organizátor projektu Zlatý oříšek Jiří Kotmel. 

Když spustí hudba, není čas na nervozitu

Ve vzduchu je cítit napětí a dobrá nálada. V zákulisí se protahují tanečníci a gymnastky, rozmlouvají se recitátoři a zpěváci, připravují se další finalisté. Ještě drobná úprava líčení, zopakovat si text a už se rozsvěcují světla, kamera je zapnutá. Na scéně se s ukázkou svého vystoupení objevuje další z finalistů. "Obdivuji jejich profesionalitu, nevidím na nich jediné zaváhání, žádnou nervozitu," netají se Kristýna Kolocová, patronka letošního ročníku.

"Vůbec nejsem při bubnování nervózní, na to není čas. Užívám si hru a navíc si můžu i trochu zablbnout a udělat show," říká Martin Benda, jeden z finalistů Zlatého oříšku. Radost z prožitku daného okamžiku potvrzují i další finalisti, například dvojice Zuzana Vítečková
a Karolína Dejová: "Nervozitu máme především v zákulisí, než se dostaneme na pódium. Když už na něm jsme, je to v pohodě. Navíc po několika vystoupeních už to člověku nepřijde."

Šance pro mladé a nadané

Zlatý oříšek dává prostor všem úspěšným dětem z jakéhokoliv oboru od včelařství přes matematiku až po motocyklové závodníky, kteří splňují věkovou hranici od 6 do 14 let. Každým rokem se scházejí čím dál šikovnější děti. "Je rok od roku obtížnější vybrat finálovou třicítku. Kvalita přihlášených talentů se neustále zvedá i v souvislosti s tím, jak projekt získává na renomé a tradici," upřesňuje Kotmel.

Česká televize je partnerem soutěže od samotného počátku, tedy sedmnáct let. A podílí se i na samotném doporučování jednotlivých mladých talentů, například Petr Vichnar má na starost děti sportovně nadané a Jiří Chalupa naopak ty literárně zdatné.

Zlatý oříšek byl pro letošní rok rozlousknut, desítka těch "nej" byla zvolena i oceněna a jejich jména budou oficiálně odtajněna v rámci speciálního novoročního vysílání finálového večera. Pomalu tedy nastává čas, aby se o svou šanci získat takové ocenění ucházeli další mladí talenti.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.